Ingezonden persbericht


Published: 08:00 15.07.2008 GMT+2 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

Methylatietest voor screening op colorectale kanker gelanceerd door LabCorp

OncoMethylome's technologie voor het opsporen van methylatie wordt gebruikt in ColoSure TM, de nieuwe test voor screening op colorectale kanker.

Luik (België) - 15 Juli 2008, 08u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussels: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) deelde vandaag mee dat Laboratory Corporation of America(TM) Holdings (LabCorp(TM)) ColoSureTM heeft gelanceerd, een op stoelgang gebaseerde test voor screening op colorectale kanker. DNA-tests werden onlangs opgenomen in de richtlijnen van de American Cancer Society voor screening op colorectale kanker. De test wordt uitgevoerd met reagentia voor het opsporen van methylatie van de Vimentin DNA merker aan de hand van Methylatiespecifieke PCR (MSP). Zoals aangekondigd in een persbericht van 23 Juni 2008, genereert OncoMethylome inkomsten uit het leveren van de reagentia aan LabCorp en zal het bedrijf tevens aanspraak maken op mijlpaalbetalingen verbonden aan het commercieel gebruik van de reagentia door LabCorp.

Herman Spolders, CEO van OncoMethylome, verklaarde: "Dit is de tweede methylatietest die door LabCorp in 2008 wordt gelanceerd. We zijn verheugd dat LabCorp de methylatietechnologie beschikbaar wil maken voor patiënten. We hopen dat deze test voor screening op colorectale kanker zal helpen om colorectale kanker op te sporen die anders niet gedetecteerd en onbehandeld zou geweest zijn".

Om dit persbericht te downloaden als PDF, klik hier: Persbericht PDF

Over Colorectale Kanker
Colorectale kanker is een vaak voorkomende ziekte met jaarlijks meer dan 900.000 nieuwe gevallen en 500.000 doden wereldwijd vastgesteld. Colorectale kanker is het best behandelbaar als het vroeg wordt gedetecteerd. Vandaag worden echter minder dan 40% van de colorectale kankers in een vroege ontwikkelingsfase vastgesteld. Volgens de 'American Cancer Society' zou meer dan 50 % van de overlijdens naar aanleiding van colorectale kanker voorkomen kunnen worden indien iedereen boven de 50 jaar regelmatig gescreend zou worden. In Europa en de Verenigde Staten zijn er meer dan 200 miljoen mensen ouder dan 50 die gebaat zouden zijn bij regelmatige colorectale kanker screening. OncoMethylome ontwikkelt nauwkeurige en niet-invasieve screeningtests op basis van stoelgang en bloed voor deze ziekte.

Over Methylatie en Methylatiemerkers
Methylatie is een natuurlijk controlemechanisme dat de genexpressie in DNA regelt. Abnormale methylatie van bepaalde genen, zoals tumoronderdrukkende genen, kan de genexpressie stilleggen en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van kanker. Genen waarvan de methylatie gelinkt is aan kanker worden methylatiemerkers genoemd. OncoMethylome bezit zijn eigen technologie die uiterst gevoelig is en in staat is om methylatiemerkers op te sporen en daardoor ook kanker, zelfs in vroege ontwikkelingsstadia van de ziekte. In het geval van colorectale kanker detecteert deze technologie methylatie van genen, of methylatiemerkers, waarvan gebleken is dat ze in verband staan met colorectale kanker.

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, de afdeling BioScience van Millipore Corporation en EXACT Sciences Corp. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Lucija Turcinov
Tel. +32-479-801-902
ir@oncomethylome.com
www.oncomethylome.com