KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

14-7-2008

Kleine ongelukjes tijdens 3e dag Volvo ISAF Jeugd WK

Arhus, maandag 14 juli, Westelijke wind bracht vandaag interessante wedstrijden tijdens de het Volvo ISAF Jeugd WK 2008. Het Nederlandse team kreeg vandaag geen cadeautjes. Nog steeds was de wind krachtig en bovendien zat er dit keer meer variatie in doordat deze over het land de wedstrijdbaan op kwam zetten. Er moest ontzettend snel geschakeld worden in de windvlagen die soms wel 20 graden in richting varieerden. Een behoorlijke uitdaging voor de Laserzeilers die ook hun boot nog op snelheid moesten houden in deze fysiek pittige omstandigheden. Michelle Broekhuizen (15) kreeg toch de smaak te pakken en wist naast een tactische sterke laatste wedstrijd nu ook haar boot in balans te houden. Doordat de kopgroep in zicht kwam kreeg ze een extra stimulans om tot het uiterste te gaan. Uiteindelijk moest ze toch wel wat tegenstanders voorbij laten, maar een 13e plaats in dit sterke veld was voor coach Koen Verhart voldoende om op de wal haar boot te helpen aftuigen. Wat een welkome assistentie was daar haar laatste energie reserves waren aangesproken.

Maarten Max Moerman had er bij de jongens extra veel zin in en ging dit keer tot het uiterste om ook voorin bij de eerste boei te komen. Tweemaal wist hij bij de eerste tien rond te komen, maar in race 1 zorgde een enorme knoop in de schoot voor flink wat vertraging. Uiteindelijk wist hij dat in race 2 weer recht te zetten met een knappe 8e plek. De knoop schijnt nu echt ontward te zijn en Max is vast besloten hoger te komen dan de 10e plek die hij nu bezet.

Bij de SL 16 (catamaran) van Rob Sprij en Mathijs Pauli bleek de knoop, ofwel het lensdopje, juist niet goed vast te zitten. Na 2 teleurstellende races bleken in beide rompen de dopjes niet meer waterdicht af te sluiten. Een flinke hoeveelheid water en dus gewicht moest op de kant geloosd te worden. Wanneer dit raadsel opgelost is zijn ze zeker uit op revanche.

Jason Hogendoorn en Sam Frank blijven goede wedstrijden varen, maar soms wisselen ze deze af met een iets mindere race in het sterke 29-er jongens veld. Toch bezetten ze, boven verwachting, een knappe 8e plaats. Er zit echter meer in en dat is te zien aan de professionele benadering van de beide heren.

Annemiek Bekkering en Jeske Kisters hebben hun koers richting een medaille in het 29-er meisjes veld knap doorgezet. Met een knappe 1e en 3e plaats kwam na de 2 eerste races vandaag de gouden medaille plots in zicht, een klein ongelukje bij de bovenboei deed de meiden echter omslaan in de laatste race van de dag. Annemiek en Jeske wisten de schade uiteindelijk te beperken tot een 7e plek, waardoor ze nu stevig op de 2e positie in het tussenklassement staan. Dat er al meer in had gezeten was duidelijk af te lezen van de gezichten van deze fanatieke dames. In de laatste 7 wedstrijden moeten er 7 punten overbrugd worden naar de Engelse meiden die nu op hun plek richting goud staan.

Dinsdag zullen de zeilers eerst genieten van een welverdiende rustdag, waarna er woensdag weer 3 wedstrijden op het programma staan voor alle klassen.

E-mailadres:koen.verhart@watersportverbond.nl