KPN juicht deregulering vaste telefoniemarkt toe

Den Haag, 15-7-08

Vandaag heeft OPTA de ontwerpbesluiten gepubliceerd voor de marktanalyses 2008, waarin een aantal belangrijke uitkomsten voor KPN zijn opgenomen.

KPN juicht de voorgenomen deregulering van de vaste telefoniemarkt door OPTA toe. Met de deregulering kan KPN meer prijsinstrumenten inzetten om tegemoet te komen aan de wensen van verschillende klantgroepen in de consumentenmarkt. KPN hoopt hiermee meer klanten te behouden en terug te winnen. Ook krijgt KPN hiermee meer mogelijkheden om per regio met de kabelmaatschappijen te concurreren.

In de zakelijke markt krijgt KPN meer mogelijkheden om maatwerktarieven te bieden aan corporate klanten. Daar tegenover staat een verscherping van wholesale regulering van het kopernetwerk voor zakelijke gebruikers. Het effect van het verscherpen van deze wholesale regulering zal in de komende tijd moeten blijken na verdere uitwerking door OPTA.

KPN heeft jaren gepleit voor afschaffing van de prijsregulering van de telefoniediensten van KPN. Als OPTA eerder had gedereguleerd, dan waren de positieve effecten voor KPN groter geweest.

KPN gaat door met de uitvoering van het All-IP programma. KPN is begonnen met de vernieuwing van het huidige kopernetwerk en uitfasering van centrales zal op termijn plaatsvinden. In een aantal geselecteerde gebieden gaat KPN consumentendiensten aanbieden via het FttH netwerk van Reggefiber. KPN zal in een later stadium een besluit nemen over eventuele verdere investeringen in FttH. Zekerheid van OPTA over regulering is hierbij van groot belang. KPN wacht in de komende periode af hoe OPTA deze zekerheid gaat vormgeven.