Persbericht

Clientvirtualisatie vraagt om personalisering

~ ontkoppeling tussen persoonlijke werkomgeving en virtuele desktop essentieel bij desktop- en applicatievirtualisatie ~

s-Hertogenbosch, 15 juli 2008 Waar servervirtualisatie bezig is aan een stevige opmars, is de terughoudendheid met betrekking tot clientvirtualisatie de combinatie van desktop- en applicatievirtualisatie nog relatief groot. Met name beheersaspecten en eindgebruikerservaringen spelen hierbij een rol. Softwareleverancier RES Software geeft tips om clientvirtualisatie aantrekkelijker te maken voor zowel de beheerder als de computergebruiker.


1. Zorg dat virtualisatietoepassingen niet zichtbaar zijn voor de gebruiker Het lijkt een open deur, maar basisregel 1 is dat de computergebruiker vooral niet mag merken dat hij werkt met een virtuele desktop en virtuele applicaties. De gebruiker moet zich niet hoeven bekommeren om aangepaste instellingen en veranderde directorystructuren als gevolg van virtualisatietoepassingen.


2. Voorzie de gebruiker van een vertrouwde bedrijfsdesktop Zorg ervoor dat de gebruiker ook bij virtualisatie overal de beschikking heeft over de hem vertrouwde desktop met vertrouwde applicaties die voldoen aan de bedrijfsstandaarden. Om het acceptatieniveau van virtualisatie te verhogen, is het van belang dat de werkomgeving voor de gebruiker zoveel mogelijk lijkt op de werkomgeving waarin hij voorheen werkte.


3. Zorg voor een consistente uitrol van patches en upgrades Om te garanderen dat alle medewerkers optimaal hun werkzaamheden kunnen verrichten, dienen applicaties en besturingssystemen altijd voorzien te zijn van het meest actuele patchniveau en de laatste upgrades. Virtualisatie vereenvoudigt een snelle uitrol van applicaties, patches en upgrades. Zorg er daarom voor dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de voordelen die virtualisatie op dit vlak biedt en patches, upgrades en updates consistent en gelijktijdig op alle systemen worden doorgevoerd.


4. Voorzie de gebruiker van zijn persoonlijke instellingen Een computergebruiker vraagt niet om applicaties, maar om applicaties in combinatie met zijn persoonlijke settings. Hij dient overal en altijd de beschikking te hebben over zijn eigen gegevens en instellingen om zijn werk goed te kunnen verrichten.


5. Koppel de persoonlijke werkomgeving los van de virtuele desktop Om zoveel mogelijk uit te kunnen gaan van een gestandaardiseerde en dus makkelijker te beheren gevirtualiseerde desktop is het zaak de desktop en de persoonlijke werkomgeving zo laat mogelijk te koppelen. Met personalisatie hangt samen wie de gebruiker is, welke applicaties hij opstart, waar hij deze applicaties opstart en op welk tijdstip hij dit doet. Door de persoonlijke, beveiligde werkomgeving te ontkoppelen van de virtuele desktop staan beide systemen los van elkaar en kan voor beiden eenvoudiger centraal beheer plaatsvinden. Bovendien kan deze aanpak een serieuze reductie van de TCO opleveren omdat de centraal opgeslagen virtuele desktops gedistribueerd kunnen worden naar duizenden computersystemen.


6. Bied gebruikers een veilige werkomgeving
Door de scheiding van werkomgeving en gevirtualiseerde desktop kunnen bedrijven hun medewerkers overal een gepersonaliseerde werkomgeving aanbieden, die bovendien erg veilig is omdat deze ontkoppeld is van de onderliggende desktop. Verder is het door het centraal aanbieden van desktops en applicaties mogelijk data zoveel mogelijk binnen de bedrijfsmuren en/of het datacentrum te houden. Niet alleen in het kader van beheer, maar vooral ook vanuit het oogpunt van veiligheid een prettige gedachte voor zowel beheerder als eindgebruiker.

Concluderend kunnen we stellen dat de acceptatie van clientvirtualisatie voor een belangrijk deel valt of staat met de beleving van de computergebruiker , aldus Anne Plancius, Solution Architect bij RES Software. Wanneer deze altijd en overal toegang heeft tot zijn vertrouwde desktop en vertrouwde applicaties, voorzien van zijn persoonlijke instellingen, hoeft geen virtualisatie- drempel overwonnen te worden. Aan de beheerzijde geldt dat getracht moet worden optimaal van de voordelen van virtualisatie te profiteren.

(580 woorden)