Persbericht

SUKHOI CIVIL AIRCRAFT COMPANY BRENGT RUSLAND S EERSTE PAPIERLOZE VLIEGTUIG OP DE MARKT MET BEHULP VAN TEAMCENTER

~ Teamcenter levert product-datamanagementplatform inclusief digitale 3D-modellen wat de eerste vlucht van de Sukhoi Superjet 100 in mei mogelijk maakte ~

s-Hertogenbosch/ Farnborough, Engeland, 15 juli 2008 Siemens PLM Software, een business unit van de Siemens Industry Automation Division en aanbieder van software en diensten voor product lifecycle management (PLM), kondigt vandaag aan dat zijn Teamcenter-software suite heeft bijgedragen aan Rusland s eerste internationaal papierloos ontworpen en vervaardigde vliegtuig. Op 19 mei van dit jaar maakte de Superjet 100 (SSJ100) van de Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC) zijn eerste vlucht.

Rusland betrok bij zijn entree in deze competitieve en snel groeiende wereldwijde regionale straalvliegtuigmarktmarkt een internationaal team van partners en luchtvaart- systeemleveranciers van hoog niveau. Het bedrijf werkte samen met partners uit West-Europa en de Verenigde Staten. Het doel van SCAC was om alle systeemleveranciers samen te brengen in een virtuele onderneming op een wereldwijd platform, om gezamenlijk de nieuwste ontwerp- en productietechnologie te implementeren. Het eindresultaat is een vliegtuig dat tien procent minder brandstof verbruikt dan de voornaamste concurrent in deze markt. Daarnaast wordt een tien procent lagere Cost of Ownership gerealiseerd en heeft dit vliegtuig de laagste prijs in zijn klasse. De SSJ100 biedt ongekende comfort voor de passagier, met ruimere zitplaatsen, bredere middenpaden en grotere kofferruimten.

Om dit meest geavanceerde vliegtuig te kunnen creëren, werkten SCAC en zijn partners met een centraal master datamanagementsysteem voorzien van Teamcenter. Met Teamcenter kon gebruik worden gemaakt van 3D-modellen en gerelateerde data om de SSJ100 te definiëren en digitaal ieder aspect te visualiseren. Dit warehouse, of platform stelde het bedrijf in staat Rusland s eerste vliegtuig te realiseren dat is vervaardigd door middel van een volledig digitaal ontwerpproces.

De Teamcenter software suite van Siemens PLM Software, s werelds meest breed ingezette PLM-portfolio, nam een centrale plaats in voor SCAC in het verbeteren van dit nieuwe vliegtuig. De oplossing was één van de belangrijkste factoren die het mogelijk maakten om het vliegtuig zijn eerste vlucht te laten maken binnen een snel afgemeten ontwikkelprogramma voor de SSJ100.

Het gebruik van Teamcenter hielp bij de coördinatie van de inspanningen die de teams leverden. In totaal werkten 1.700 engineers en productiespecialisten vanuit meer dan acht locaties aan dit project, samen met een team van partners vanuit de hele wereld.

We hadden een vrij agressief plan en slaagden hierin dankzij onze samenwerking met partners en leveranciers, versterkt door het gebruik van Teamcenter, zegt Viktor Soubbotin, president van Sukhoi Civil Aircraft Company. De samenwerkingstechnologie speelde een centrale rol in het sneller in de lucht brengen van de SSJ100, tegen lagere kosten.

Teamcenter bood SCAC een centraal gesynchroniseerd data- en kennisplatform voor het ontwerpen en produceren , zegt Paul Vogel, senior vice president en managing director Europa, Midden-Oosten en Afrika bij Siemens PLM Software. Bij alle grote geografisch gedistribueerde projecten als de SSJ100, zou men moeten werken met een enkele databron om controle te kunnen houden op alle ontwerpveranderingen gedurende de productie. Kijken naar en werken met Sukhoi aan het ontwerpproces van dit vliegtuig was inspirerend. Wij leverden de verfkwast en het pallet, maar de ontwerpers van SCAC en hun wereldwijde partners waren de artiesten. Zij hebben een meesterwerk vervaardigd in hun eerste wereldwijde project en deden dat ook nog eens in een recordtijd.

(506 woorden)