Ingezonden persbericht


Persbericht 14-07-2008

Eerste Koopgarant woning in Ter Aar!

Grote belangstelling voor betaalbaar kopen

Woondiensten Aarwoude heeft haar eerste woning onder Koopgarant in Ter Aar verkocht. Mevrouw Anita Schrama uit Ter Aar ontving op maandag 14 juli de sleutel van wethouder Jonker van de gemeente Nieuwkoop. Het is een woning die met een korting van 25% wordt verkocht. Hiermee wordt de belofte ingelost uit het ondernemingsplan van de woningcorporatie om in de gemeenten Jacobswoude en Nieuwkoop te gaan zorgen voor meer betaalbare koopwoningen. Het gaat om 79 woningen in Jacobswoude en 65 woningen in Nieuwkoop die al eerder voor verkoop waren aangewezen.

De huurwoningen worden verkocht onder Koopgarant. Dit product houdt in dat een koper voor een woning met een marktwaarde van bijvoorbeeld 200.000 euro maar 150.000 euro hypotheek nodig heeft. Woondiensten Aarwoude stelt de overige 50.000 euro als een soort renteloze lening beschikbaar. In ruil daarvoor deelt de corporatie voor de helft mee in de eventuele winst als de woning weer wordt verkocht. Mocht er sprake zijn van verlies dan neemt de corporatie daar eveneens de helft van voor haar rekening. De woning wordt altijd weer terug verkocht aan de corporatie die hem daarna weer met korting in de markt zet. Zo zijn de woningen niet eenmalig, maar blijvend betaalbaar. De gemeente Nieuwkoop is ook enthousiast over dit product en maakt het als eigenaar van de grond onder de huurwoningen mede mogelijk.

Veel mensen hebben belangstelling getoond voor het kopen met korting. Daaronder ook veel huurders van Woondiensten Aarwoude zoals mevrouw Schrama. Zij verruilde haar huurwoning aan het Laagveen voor een eigen woning aan de Prinses Margrietstraat. Huurders van Woondiensten Aarwoude krijgen als eerste de kans om een woning te kopen. Op die manier komen weer de achtergelaten huurwoningen beschikbaar voor starters en worden twee vliegen in een klap geslagen. Jaarlijks zullen er ongeveer 12 bestaande woningen bij mutatie beschikbaar komen voor verkoop en in de toekomst ook nieuwbouw koopwoningen. De corporatie raadt belangstellenden aan, die nog geen huurder zijn, zich in te schrijven bij de stichting Woonmarkt Rijnstreek. Als er geen huurders zijn die belangstelling hebben wordt de woning verkocht aan de kandidaat met de langste inschrijfduur. Woningzoekenden uit de eigen gemeente krijgen voorrang.