Intel® Centrino® 2 verbetert notebooks op alle vlakken

Centrino 2 Processor technologie maakt High-Definition echt mobiel

Kontich, 15 juli 2008 - Intel heeft vandaag zijn nieuwe Centrino 2 Processor Technology-producten voor laptops onthuld, gebaseerd op vijf nieuwe Intel® Core"2 Duo-processors. De combinatie van deze krachtige processors, graphics en een langere accuduur maken het mogelijk om ook onderweg te kunnen genieten van high-definition films van begin tot einde. Er zijn straks bijna 250 innovatieve notebook designs beschikbaar voor consumenten en zakelijke gebruikers, op basis van deze nieuwe technologie.

Verder presenteert Intel de krachtigste mobiele dual-core processor ter wereld: de 3,06 GHz Intel Core"2 Extreme (gemeten volgens SPECint*_rate_base2006).

Deze zomer staat voor Intel in het teken van mobiliteit. In totaal introduceert Intel de komende drie maande acht verschillende nieuwe processors, waaronder de allereerste mobile quad-core producten en de tweede generatie producten voor ultra dunne en lichtgewicht notebooks. In totaal zal Intel 14 verschillende nieuwe processors op de markt brengen, nu de laptopverkopen de desktopverkopen blijven overtreffen. Intel Centrino 2 en Intel Centrino 2 met vPro" technologie, beide tot vandaag bekend onder de codenaam Montevina, verbeteren notebooks op alle vlakken: de algemene prestaties, de accuduur, een snellere 802.11n draadloze verbinding (in de VS later dit jaar ook met WiMAX) en de beheermogelijkheden.

Toen we in 2003 voor het eerst Centrino op de markt brachten, waren er nog bijna geen Wi-Fi-hotspots en van YouTube en sociale online-netwerken had nog niemand gehoord, zegt Mooly Eden van Intels Mobile Platform Group. De begrippen slank en licht sloegen eerder op het ideale lichaamsgewicht en er werden veel meer desktops dan notebooks verkocht. Vandaag is de notebook de desktop voorbijgesneld en zijn we klaar voor HD-entertainment, realistische online games, snellere draadloze breedbandverbindingen en eenvoud en veiligheid in het zakelijke notebookbeheer.

Intel introduceert vijf nieuwe dual-core processors, die alle gebruik maken van 45-nm high-k metal gate transistors. Ze zijn voorzien van een snellere 1066 MHz front side bus en tot 6 MB L2 cache. Drie ervan beperken het processorwattage tot 25 watt, een besparing van zo n dertig procent. De Centrino 2-processors beschikken over Intel Dynamic Acceleration en Deep Power Down; technologieën die enerzijds de prestaties opstuwen om taken sneller af te werken, en anderzijds energie besparen door componenten zoals core clocks en cachegeheugen automatisch uit te schakelen wanneer de laptop niet actief is.

Vanaf deze maand zijn er al laptops te koop met de nieuwe Mobile Intel 45 Express Chipset en de nieuwe draadloze Intel WiFi Link 5000-serie. Intel WiFi Link 5000 levert vijf keer de snelheid en twee keer het bereik van de oudere 802.11a/g-technologie, dankzij de 802.11 draft-N-ondersteuning die zorgt voor het snelst mogelijke dataverkeer van dit moment: tot 450 Mbps. Switchable Graphics, een nieuwe energiebesparende functie voor Centrino 2-notebooks, geeft de gebruiker twee opties: grote 3D-prestaties wanneer deze nodig zijn; en normale en dus energiezuinige weergave in andere gevallen.

Verder onthulde Intel de nieuwe Mobile Intel 45 Express Chipset en de draadloze Intel WiFi Link 5000 Series, die nu beschikbaar is. Laptops met deze componenten zullen in juli en augustus op de markt komen. De Intel WiFi Link 5000 Series levert vijf maal de snelheid en twee maal het bereik van de oudere 802.11a/g technologie en met de ondersteuning van de 802.11 draft-N worden de hoogste datasnelheden bereikt die momenteel mogelijk zijn: tot 450Mbps.

Schakelbare graphics, een nieuwe optionele voorziening voor energiebesparing op Intel Centrino 2 gebaseerde notebooks, zorgt voor hoge 3D-prestaties wanneer nodig, terwijl de gebruiker gemakkelijk kan overschakelen naar een energiezuinige stand als er geen 3D beelden nodig zijn.

Voor de consument heeft Centrino 2 genoeg power en uithoudingsvermogen om voor het eerst met een opgeladen accu een Blu-ray HD-film van begin tot einde af te spelen. Bovendien kunnen er sneller dan ooit online games worden gespeeld, muziekbestanden gedownload of video s gepost.

Intel Centrino met vPro biedt de zakelijke gebruiker verbeterde functies voor beheer en beveiliging. Dat wordt steeds belangrijker aangezien desktops in hoog tempo plaats maken voor notebooks die op afstand en draadloos updates, diagnoses en reparaties moeten kunnen ondergaan. AMT 4.0 maakt draadloos beheer mogelijk - ook wanneer het systeem in slaapstand verkeert - evenals systeemconfiguratie op afstand en ondersteuning van de nieuwste beheerstandaarden (WS-MAN en DASH 1.0).

Internationale en lokale systeembouwers zullen samen ruim 240 producten op de markt brengen. Meer informatie over de prijzen van Intel-producten is te vinden op www.intel.com/go/processor_pricing. Een multimediale versie van dit bericht, compleet met foto s, video s, blogs en uitgebreide informatie, staat op www.intel.com/pressroom/archive/releases/20080715comp_sm.htm. Op www.intel.com/pressroom/kits/centrino2 is de Intel Centrino-persmap te vinden.

De kracht van WiMAX

Later dit jaar begint Intel in de VS met de levering van zijn eerste gecombineerde WiMAX/Wi-Fi-module, onderdeel van de Intel WiMAX/WiFi Link 5050-serie die optioneel leverbaar zal zijn met toekomstige Centrino 2-laptops. WiMAX is een draadloze 4G-breedbandtechnologie op IP-basis die Wi-Fi-netwerken aanvult. WiMAX zorgt voor een veel groter internet- en IP-telefoniebereik en kan, in tegenstelling tot Wi-Fi, volledige steden en gemeenschappen draadloos verbinden, zelfs wanneer gebruikers mobiel zijn. Intel werkt samen met providers over de hele wereld aan de uitbouw van WiMAX-netwerken. Nog dit jaar zullen in de VS de netwerken van Sprint Xohm en Clearwire beschikbaar worden.

Over Intel

Intel, marktleider in chipinnovatie, ontwikkelt technologieën, producten en initiatieven die de manier waarop mensen leven en werken voortdurend verbeteren. Meer informatie over Intel is te vinden op www.intel.com/pressroom en op http://blogs.intel.com.