Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Al meer dan 50.000 bezoekers voor Franse film

IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME van Philippe Claudel Steeds meer Franse films in de Nederlandse bioscopen

De film IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME van Philippe Claudel, die hiermee debuteerde als filmregisseur, is al wekenlang een regelrechte hit in de filmtheaters. De film staat met 20 kopieën en een Box Office van 314,522,- sinds de release op 5 juni al zes weken in de top 10. Met een stijging van bijna 30% is het weekend van de zesde week de beste tot nu toe. De verwachting is dat de film ver boven de 100.000 bezoekers zal uitkomen. Met de film bewijst Philippe Claudel, die als auteur van boeken als Grijze Zielen en Het verslag van Brodeck in Nederland zeer succesvol is, ook de filmliefhebbers te kunnen raken. De evenwichtige en ontroerende film beleefde dit jaar zijn première in het hoofdprogramma van het Internationale Filmfestival van Berlijn, in aanwezigheid van de hoofdrolspeelsters Kristin Scott Thomas en Elsa Zylberstein.
Als Juliette, na 15 jaar gevangenschap vanwege moord, bij haar getrouwde zus intrekt, blijkt het niet eenvoudig alle voorbijgaande jaren van vooroordelen, angst en afwezigheid te overbruggen. Kennen we werkelijk diegene met wie we ooit zo close waren? Compenseert bloedverwantschap alle scheidingen?
Het succes van Philippe Claudel's film markeert ook de start van een seizoen vol interessante Franse films.
Naast IL Y A LONGTEMPS QUE JE T'AIME staat ook DIALOGUE AVEC MON JARDINIER* van Jean Becker in de top 20. Ook de film LA GRAINE ET LE MULET* van Abdel Kechiche werd succesvol uitgebracht. Vanaf deze week (17 juli) is de charmante film LE FILS DE L'EPICIER van Eric Guirado te zien in de filmtheaters. De biopic over Françoise "Sagan" van Diane Kurys met een fenomenale Sylvie Testud in de hoofdrol, gaat in september in première, terwijl het prachtige L'EMPREINTE DE L'ANGE van Safy Nebbou, een thriller in de stijl van het succesvolle LA TOURNEUSE DE PAGES, in november in de bioscopen verwacht wordt. Met bovendien de uitbreng van de Gouden Palm winnaar ENTRE LES MURS* van Laurent Cantet op 27 november lijkt de Franse film bezig aan een succesvolle opmars in de Nederlandse bioscopen.
Alle genoemde titels worden gedistribueerd door Benelux Film Distributors met uitzondering van de * titels, die door Cinéart (Noor Pelser, tel 035 6463046) gedistribueerd worden. .........................