Ingezonden persbericht


80% van de zelfstandig ondernemers blijft zakelijk telefonisch bereikbaar tijdens vakantie

Onderzoek FNV Zelfstandigen: 89% van zzp ers gaat komende zes maanden met vakantie, tweederde checkt een of meerdere malen per dag voicemail

Amsterdam, 15 juli 2008 Hoe regelen zzp ers hun vakantie? Hebben zij eigenlijk wel eens écht vrij? Uit een peiling onder 327 leden van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp ers), blijkt dat 80% van de zelfstandigen tijdens de vakantie zakelijk telefonisch bereikbaar is. 66% van de zelfstandigen checkt tijdens de vakantie zelfs één of meerdere malen per dag zijn of haar voicemail en 62% geeft aan de zakelijke e-mails ook op vakantie altijd in de gaten te houden.

84% van de zzp ers informeert vooraf klanten en opdrachtgevers over de vakantie. Slechts 32% laat zijn of haar zaken waarnemen door iemand anders tijdens de vakantie. Het lijkt er dus op dat de gemiddelde zzp er het meest ontspannen op vakantie gaat als laptop en mobiel meegaan in de koffer en als er van tevoren goed over een aantal zaken is nagedacht.

Petra Smit, Cowtrading: Juist door alles vooraf goed te communiceren met opdrachtgevers en mijn laptop mee te nemen kan ik ontspannen met vakantie. Natuurlijk ben je als zelfstandige afhankelijk van je opdrachtgevers, maar het is belangrijk om hierin een goede balans te vinden. Je bent immers geen slaaf van je eigen werk. Door bijvoorbeeld twee keer per jaar een weekje of wat vaker een lang weekend weg te gaan, heb je toch even vakantie en ben je weer helemaal opgeladen.

Uit de peiling blijkt ook dat 89% van de zelfstandigen van plan is in de komende zes maanden op vakantie te gaan. Dat komt dan gemiddeld neer op 13 dagen (inclusief weekenden). Een ontspannen vakantie is het populairst, op de tweede plek komt een cultuurvakantie.

Vijf tips voor een ontspannen vakantie:

* Communiceer vooraf duidelijk wanneer u op vakantie bent en hoe u voor noodgevallen bereikbaar bent.
* Schakel vooraf een heldere voicemail en afwezigheidswizard op mail in.
* Ga indien gewenst vooraf na of een collega-zelfstandige eventueel zaken waar kan nemen tijdens uw afwezigheid.
* Informeer voortijdig uw leveranciers met het oog op leveringen en facturen.
* Wees extra bedacht op dubieuze advertentieverkopers, juist in deze periode zijn deze zeer actief.

Kijk voor meer tips voor een ontspannen vakantie op www.fnvzzp.nl.

###

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van FNV Zelfstandigen www.fnvzzp.nl en/of contact opnemen met: Marlous Westra
Text 100 Public Relations
Tel.: 020 530 43 43
Mob. 06 196 955 29
E-mail: marlous.westra@text100.nl

Over FNV Zelfstandigen in Diensten Groen Handel ICT Industrie Vervoer en Zorg FNV Zelfstandigen is de vakbond voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen. De vereniging doet dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom juridisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandigen richt zich daarbij op de volgende sectoren: diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen heeft ruim 10.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,2 miljoen leden tellende FNV vakcentrale. Meer informatie is te vinden op www.fnvzzp.nl.