Ingezonden persbericht


Project Van waarde van Sara Blokland in Zuiderzeemuseum

Als onderdeel van het jubileum van het Zuiderzeemuseum brengt kunstenaar Sara Blokland het boek Van waarde uit. De publicatie beschrijft de geschiedenis van de Zuiderzee en haar bewoners, waarbij de fotografie een centrale rol speelt. De kunstenaarspublicatie valt onder het gelijknamige project dat behalve de publicatie ook de audio-installatie De koffiekamer omvat. Deze installatie is te zien in het museumpark van het Zuiderzeemuseum.

Kunstenaarspublicatie
Het boek Van waarde is te lezen als een roman die in meer dan driehonderd pagina's de geschiedenis van de Zuiderzee en haar bewoners vertelt. Een geschiedenis vastgelegd in woorden, beschrijvingen en vooral foto's van spullen die zijn opgeslagen in het archief van het Zuiderzeemuseum, de herinnering van de bewoners en de visie van de kunstenaar. Met Van waarde heeft Blokland een kunstenaarspublicatie willen maken die ingaat op de rol van beeld en tekst bij het documenteren van een geschiedenis. Wat bewaren we, hoe leggen we het vast, hoe beschrijven we het en waar verwijst het naar? In Van waarde ligt de nadruk op de rol die fotografie speelt in het conserveren van deze geschiedenis. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Zuiderzeemuseum voor ¤ 29,95 (exclusief portokosten) en te bestellen via communicatie@zuiderzeemuseum.nl.

Audio-installatie
Bij De koffiekamer (2008) staat de individuele herinnering van een object van waarde centraal. De audio-installatie is een reconstructie van de koffiekamer zoals die de afgelopen jaren door het personeel van het Zuiderzeemuseum is gebruikt. Op basis van vermoedens reconstrueerde Blokland de foto's aan de muur en de inventaris van het interieur in beeld en taal. Zo krijgen de persoonlijke foto's en objecten van de mensen die deze koffiekamer hebben gecreëerd culturele historie en waarde. De installatie is tot en met 26 oktober 2008 te zien en te horen in het pand Monnickendam 13 in het museumpark.

Over de kunstenaar
Sara Blokland (1969) past fotografie en video op een conceptuele wijze toe waarbij zij vooral de gecompliceerde rol van fotografie als registrerend middel van de werkelijkheid onderzoekt. Kijk voor meer informatie op www.sarablokland.com.

Jubileummanifestatie
Van waarde en De koffiekamer zijn onderdeel van de jubileummanifestatie ter gelegenheid van het zestigjarige bestaan van het museum. Met deze uitgebreide manifestatie illustreert het museum zijn nieuwe koers. Het vernieuwde museum legt verbanden, zoekt de wereld op en toont Nederland in al zijn facetten: kunst, cultuur, ontwerp, erfgoed, design en geschiedenis. Een groot aantal gerenommeerde kunstenaars, ontwerpers en gastconservatoren zet het jubileum luister bij met een tentoonstelling, installatie, kunstwerk of activiteit. Dit zijn onder meer Studio Job, Atelier van Lieshout, Hugo Kaagman, Koninklijke Tichelaar, Dick Hauser, Martin Bril, Gross. Max. en Piet Oudolf.

De jubileummanifestatie loopt op dit moment in het museum, museumpark en natuurgebied van het Zuiderzeemuseum. Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.


---

Noot voor redactie,