Ingezonden persbericht


Krachtwijk Kanaleneiland heeft Romeinse wortels

Bij archeologisch onderzoek in de wijk Kanaleneiland is onlangs de grens van het Romeinse rijk teruggevonden. Wethouder Harm Janssen legde vandaag door een boring een stukje van het tracé van de Romeinse weg in Kanaleneiland bloot. Onder het ophogingszand van de woonwijk uit de jaren '60 blijken zich goed bewaarde resten te bevinden van de weg die de legerkampen langs de Romeinse grens met elkaar verbond. Mede naar aanleiding van deze vondst werkt de gemeente aan een integraal plan voor de presentatie van de Romeinse grens in de openbare ruimte en de ontwikkeling van allerlei educatieve en culturele initiatieven langs deze grenslijn.

De afgelopen jaren was de loop van de Romeinse grens in het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn al grotendeels teruggevonden. Een groot deel van dat tracé is inmiddels via een wandelroute te volgen. Maar waar de weg ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal liep, dus onder de bestaande stad Utrecht, was tot voor kort onbekend. Op initiatief van de gemeente heeft er de afgelopen weken gericht onderzoek plaatsgevonden in Kanaleneiland. Door middel van grondboringen kon het grind dat ooit het plaveisel van de weg vormde, worden opgespoord. Maar liefst twee kilometer van het wegtracé is in de afgelopen weken in kaart gebracht. Het booronderzoek is uitgevoerd door Archeologisch Adviesbureau RAAP. De komende maanden wordt het onderzoek voortgezet, met als doel om het tracé compleet te krijgen tot aan de gemeentegrens met Bunnik. Als dat lukt, zal het gehele wegtracé binnen de gemeente Utrecht bekend zijn.

Romeinse grens zichtbaar
In het integraal plan voor de publiekspresentatie van de Romeinse grens wordt gestreefd naar een herkenbare markering in de openbare ruimte en naar informatievoorziening op plekken met een bijzonder verhaal, zoals de vindplaatsen van Romeinse wachttorens of schepen in Leidsche Rijn. Het actieplan mikt op samenwerking met ontwikkelaars, terreinbeheerders, scholen etcetera die op de grenslijn actief zijn. Doel is om de Romeinse grens op termijn te laten uitgroeien tot een kralenketting van educatieve projecten en culturele initiatieven. Bij de ontwikkeling van het actieplan zijn ook betrokken het Initiatief Domplein 2013, Tinker Imagineers en OKRA landschapsarchitecten. De gemeente wil de eerste concrete markeringen en initiatieven volgend jaar al gerealiseerd hebben.