Raad van de Europese Unie


-Verklaringen over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB): Verklaring over Sudan :
http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/101851.pdf

Brussel, 14 juli 2008

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie naar aanleiding van de mededeling van de openbare aanklager van het ICC

De Europese Unie heeft kennis genomen van de verklaringen van de openbare aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) over de misdaden in Darfur. De rechters van de Kamer van vooronderzoek van het ICC dienen zich thans uit te spreken over het gevolg dat zij aan het verzoek van de openbare aanklager zullen geven. De Europese Unie memoreert dat het ICC een wezenlijke rol vervult bij de bevordering van de internationale rechtspleging. De EU herhaalt met name haar oproep om de door het Hof uitgevaardigde aanhoudingsbevelen ten aanzien van de heren Ahmed Haroun en Ali Kushayb ten uitvoer te leggen.
De Europese Unie stelt nogmaals dat het van strategisch belang is dat een politieke oplossing wordt gevonden voor de kwestie Darfur en dat het Noord-Zuid vredesakkoord wordt uitgevoerd. Zij roept de Sudanese regering van nationale eenheid en alle partijen, groepen en bewegingen in Darfur op zich daarvoor in te zetten, in het belang van de bevolking van Sudan en de stabiliteit van het land en de regio. De Europese Unie bevestigt andermaal dat zij bereid is de vredesinspanningen in Darfur te ondersteunen.