Gemeente Den Haag

Den Haag, 15 juli 2008

Nieuwbouw op voormalige woonwagenlocatie Escamplaan

Houtwijk krijgt nieuwe buurt met 92 eengezinswoningen

De gemeente Den Haag wil Houtwijk graag uitbreiden met een nieuwe buurt van 92 woningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor de voormalige woonwagenlocatie aan de Escamplaan aangewezen als bouwterrein. Zodra de laatste woonwagen is vertrokken wordt het terrein klaargemaakt voor de nieuwbouw van 35 sociale huurwoningen en 55 koopwoningen. Parkeren wordt binnen het gebied opgelost.

"Dit plan zorgt ervoor dat dit stukje Den Haag op een mooie manier deel gaat uitmaken van de rest van de wijk ", aldus wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen).

Twee bruggen en een geluidswal

Het terrein ligt momenteel vrij geïsoleerd: aan drie kanten is het omringd door water en is momenteel alleen bereikbaar via de Escamplaan. Om de buurt te verbinden met de rest van de wijk worden twee bruggen aangelegd. De eerste sluit aan op de Q.A. Nederpelstraat; de tweede komt vlakbij de T-splitsing met de A. van der Tangstraat. De geluidswal aan de Escamplaan wordt doorgetrokken tot aan het bedrijventerrein Dekkershoek. Bekeken wordt of het mogelijk is hier woningen in te verwerken. De toegang via de Escamplaan vervalt.

Karakter

De aanwezigheid van het water zal benut worden om de buurt een eigen, specifiek karakter te geven. Het ontwerp van de bouwblokken, het stratenpatroon, de openbare ruimte en het groen moeten er voor zorgen dat de buurt qua uitstraling toch aansluit bij de rest van de wijk.

Bouwenvelop

Het is nog onbekend welke projectontwikkelaar de huizen gaat bouwen. De gemeente start hiervoor een selectieprocedure waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde bouwenvelop. Dit betekent dat de gemeente een aantal stedenbouwkundige randvoorwaarden stelt waaraan moet worden voldaan, maar dat de ontwikkelaar vervolgens meer vrijheid heeft om het project verder uit te werken.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Noot voor de redactie,