Gemeente Hilversum

Vragen van de VVD over vermeend verzuim van de plicht tot (pro)actieve informatieverschaffing

publicatiedatum: dinsdag 15 juli 2008

Geacht College,

Tijdens de raadsvergadering van 4 juni jl. diende de VVD een motie in waarin werd geconcludeerd dat wethouder Hammer zijn actieve informatieplicht jegens de raad ernstig heeft verzuimd door tijdens de periode waarin over De Cocon is gediscussieerd na te laten de raad enkele rapporten te verstrekken. Dit verzuim is des te erger omdat er informatieavonden zijn gehouden waarbij de raad er vanuit had moeten kunnen gaan dat alle informatie is verschaft. Zoals bekend heeft de fractievoorzitter van de VVD op 29 mei het college verzocht om de raad te voorzien van informatie inzake De Cocon die nog niet aan de raad was verstrekt en met referte daaraan ontving de raad op 30 mei via de griffie enkele rapporten. Het betrof de rapporten "Gooische zwerfjongeren" van december 2007, het definitieve concept "Gooische daklozen" van bureau Intraval van 5 februari jl. en het rapport "Regionaal kompas Gooi en Vechtstreek" van maart 2008.

Blijkens het concept verslag van die raadsvergadering stelt wethouder Hammer dat:

* "hij zich heel goed kan herinneren dat hij in discussies heeft gerefereerd aan onderzoeken, waaraan gewerkt werd. Hij heeft ook gerefereerd aan het Platform maatschappelijke zorg, een regionaal overlegorgaan dat advies geeft aan het regionaal wethoudersoverleg, dat daarover op 19 maart heeft gesproken. Op 2 april heeft hij de raad gemeld dat op 3 april de stukken waren geagendeerd voor het portefeuillehoudersoverleg gezondheidszorg van het gewest. De stukken en de agenda waren openbaar en hij heeft ook gemeld dat de stukken konden worden gedownload vanaf de website van het gewest gooi en vechtstreek. Tijdens informatieavonden is informatie verstrekt en zijn presentaties gegeven en de inhoud daarvan was niet anders dan de inhoud van de rapporten. Hij heeft zijns inziens niet anders dan constant uitgelegd welke procedure de onderzoeken en het Regionaal Kompas zouden doorlopen naar 1 april toe, op welke datum stukken moesten worden ingediend bij de staatssecretaris. Volgens hem heeft hij voldaan aan zijn plicht tot het verstrekken van informatie over de stukken en het proces."

* "op 15 januari het onderzoeksrapport van Intraval is geagendeerd, dat betrekking had op het buurtonderzoek in het kader van de opening van De Cocon. Het onderzoeksrapport, waaraan de heer Meijer refereert, gaat om de aard en de omvang van de dak- en thuislozensituatie in de regio, waarvoor opdracht is verstrekt ver voordat de discussie over De Cocon opnieuw oplaaide. In het kader van het kunnen ontwikkelen van een stedelijk kompas had hij namelijk behoefte aan een verdere verdiepingsslag en verder onderzoek. Het onderzoek naar zwerfjongeren is daar later bijgekomen, omdat de staatssecretaris expliciet opdracht heeft gegeven om in het Regionaal Kompas daaraan aandacht te besteden. PRIMO heeft in opdracht van de provincie die rapporten gemaakt. Die beide rapporten zijn vertrouwelijk geweest, omdat ze onderdeel waren van het opstellen van het Regionaal Kompas. Daarvan heeft hij nooit een geheim gemaakt. Het Regionaal Kompas is eind februari/begin maart afgerond en voor advies naar het Platform maatschappelijke zorg gestuurd. Daarna is het rapport openbaar geworden voor het wethoudersoverleg op 3 april. Destijds heeft hij dat gemeld en ook nu meldt hij dat weer."

* "hij heeft aangegeven wat de inhoud van het Regionaal Kompas is, wat daarin onderzocht werd en welke de oplossingsrichtingen daarbij waren. Hij wijst erop dat de betreffende rapporten niet zijn opgesteld over De Cocon, maar in het kader van de verbetering van de maatschappelijke opvang in de Gooi en Vechtstreek. Het Regionaal Kompas steunt voor een groot deel op de functie van De Cocon, maar gaat over veel meer."

Er zijn drie informatieavonden geweest. Die van 23 januari en 6 maart zijn georganiseerd door de gemeente en blijkens de verslagen van die avonden heeft wethouder Hammer enkele malen het woord gevoerd. Voorts heeft de Bloemenbuurt een informatiebijeenkomst op 20 maart georganiseerd. Blijkens het integrale videoverslag daarvan heeft wethouder Hammer daar geheel niet het woord gevoerd. Wij hebben de verslagen van 23 januari en 6 maart nog eens zorgvuldig nagelezen maar vinden daarin onvoldoende ondersteuning van hetgeen wethouder Hammer de raad op 4 juni heeft verteld. Naar aanleiding daarvan stellen wij onze vragen.

Voor de goede orde zij vermeld dat ook de VVD het thans in gang gezette proces rondom De Cocon niet wil verstoren. In de persoon van wethouder Hammer speelt de gemeente daarin een belangrijke rol. Dit echter kan geen enkel(e) gemeentebestuur(der) -en dus ook niet wethouder Hammer- een vrijbrief geven om de raad informatie te onthouden. De VVD meent dat indien blijkt dat wethouder Hammer de raad daadwerkelijk informatie heeft onthouden, de raad het vertrouwen in hem dient op te zeggen. Wat betreft hetgeen wethouder Hammer de raad op 4 juni jl. heeft verteld geldt mutatis mutandis hetzelfde: indien wethouder Hammer de raad een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven, dient de raad het vertrouwen in hem op te zeggen.

In lijn met onze schriftelijke vragen van 22 januari jl. hebben wij een vragenformulier gemaakt (zie bijlage 1). Hierop kunt u de antwoorden aankruizen en voor zover u daar behoefte aan heeft kruist u tevens aan dat u het gegeven antwoord nog wenst toe te lichten. Wij denken dat u het vragenformulier (vrijwel) per kerende post kunt retourneren en voor de toelichting geldt uiteraard de beantwoordingstermijn van dertig dagen zoals vermeld in lid 3 van artikel 41 R.O.

Namens de VVD-fractie Hilversum,
Riens Meijer, Beernoud Moojen en Frans van Osch