Huurprijzen van kamers in Nederland stijgen met 6%


DEN HAAG, 20080715 -- Uit onderzoek van Kamernet.nl is gebleken dat de huren van kamers in Nederland stijgen, terwijl het aanbod van kamers toeneemt. Juni 2008 liet het hoogste aanbod aan beschikbare kamers ooit zien: ruim 9.000 kamers zijn afgelopen maand te huur aangeboden.

Huurprijs van kamers stijgt met 6%
De huurprijzen blijven ook ver boven het gemiddelde van vorig jaar (juni 2007) liggen, hoewel de laatste 4 maanden van 2008 de prijzen licht gedaald zijn.




Aanbod kamers neemt met 17,6% toe
Ook het aantal nieuw aangeboden kamers is met 1.398 toegenomen tot 9.344 kamers in de maand juni.




Vierkante meter prijzen stijgen ook
De huurprijs per vierkante meter (huurprijs gedeeld door de oppervlakte van de kamer) vertoont dezelfde trend als de vraagprijzen. De toename van 5,9% in een jaar is gelijk aan de stijging van de gemiddelde vraagprijzen. Studenten krijgen dus steeds minder ruimte voor hun geld, toch blijft de gemiddelde kamer bijna 18 m2 qua oppervlakte.

Gewenste huurprijs daalt naar 407 euro
De maximale huurprijs die kamerzoekenden op Kamernet.nl bereid zijn te betalen laat een gelijk beeld zien als de maximale huurprijs van het aanbod. In een jaar tijd is de gemiddelde maximale huurprijs met 2,4% gedaald naar 407 euro. Als hierbij de stijging van de kamerprijzen wordt doorberekend, is in een jaar tijd het verschil tussen vraag en aanbod met meer dan 24% naar elkaar toe gegroeid.

Grote verschillen in huurprijzen van kamers per stad:
De verschillen in vraagprijzen per stad zijn groot. Van de grote steden was de stijging in Eindhoven het hoogst, de prijzen stegen met 10,4%. In Amsterdam zijn de huurprijzen het minst gestegen, de prijzen namen slechts met 2,4% toe.
In Hilversum zakten de prijzen fors terwijl in Amsterdam Zuid-Oost de prijzen met 18,5% in een rap tempo stegen.



Over Kamernet.nl
Kamernet.nl is de grootste kamer website van Nederland. Huurders en verhuurders hebben rechtstreeks contact met elkaar. De site is mede populair omdat deze zeer transparant en eenvoudig werkt. Inschrijven is gratis, het verhuren van een kamer kost niets en een kamerzoekende betaalt pas wanneer hij wil reageren op een kamer.

Doorlopend voeren wij onderzoek uit binnen onze grote database van kamers en binnen onze klanten doelgroep: kamerzoekers en kamerverhuurders. om zodoende meer inzicht in de ontwikkelingen van de kamermarkt te krijgen zodat we onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren.

Historie:
Eind 1999 is Kamernet.nl opgericht door twee voormalige studenten aan de Hogeschool Utrecht die zelf woonruimte zochten tijdens hun studietijd en niet jarenlang op een wachtlijst wilden staan. Inmiddels heeft de site al ruim 350.000 studenten aan een kamer geholpen. Elke maand worden ruim 7.500 kamers aangeboden op de site. In 2007 werd www.kamernet.nl meer dan 7,5 miljoen keer bezocht door bijna 2,2 miljoen unieke bezoekers. Kamernet.nl is onderdeel van Direct Wonen.

Marktrapporten:
Op het blog van Kamernet.nl, blog.kamernet.nl, zijn alle marktrapporten terug te vinden. Het complete rapport van de kamermarkt van Nederland is terug te vinden op http://blog.kamernet.nl/2008/07/14/Kamermarkt+Nederland+Juni+2008.aspx. Van de grootste 7 steden van Nederland, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Nijmegen en Tilburg, is op blog.kamernet.nl eenzelfde marktrapport aanwezig.