Vrijstelling middelen tegen overdracht Blauwtong

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verleent vrijstelling voor het verkopen en gebruiken van drie ecto-parasitica. Het gaat om de diergeneesmiddelen Sputop, Butox 7,5 Pour-On en Tectonik Pour-On. Deze middelen mogen worden toegepast bij herkauwers om de overdracht van de ziekte blauwtong te verminderen. De diergeneesmiddelen zijn zonder recept van een dierenarts verkrijgbaar. Ze moeten worden toegepast conform de in de bijsluiter vermelde voorwaarden. De vrijstelling gaat in op woensdag 16 juli 2008.

Tegen het blauwtongvirus bestaat geen behandeling. Veel veehouders hebben hun dieren laten vaccineren om blauwtong te voorkomen. Behandeling met ecto-parasitica kan meerwaarde hebben, vooral voor bedrijven die niet vaccineren. Ook zal de behandeling een preventieve werking hebben bij eventuele introductie van nieuwe types van het blauwtongvirus.

De fabrikanten van de drie middelen bereiden een registratieaanvraag voor. Omdat er bewijs ligt dat de middelen werkzaam zijn tegen knutten die de ziekte blauwtong overbrengen, mogen ze in afwachting van een definitieve registratie alvast gebruikt worden. De vrijstelling vervalt zodra een geregistreerd product op de markt wordt gebracht, maar in ieder geval op 1 januari 2011.

Noot aan redacties (