Gemeente Capelle a/d IJssel

Nieuws uit de gemeenteraad

Op dinsdag 8 juli 2008 vergaderde de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze openbare vergadering werd bijgewoond door een aantal mensen op de publiek tribune.

Gast van de Raad

Gasten van de raad en burgerraadsleden op dinsdag 8 juli

Daarnaast waren er 3 mensen, die Gast van de Raad waren op deze avond. Deze Gasten van de Raad werden ontvangen met een kopje koffie en konden kort kennismaken met de burgemeester mw. J. van Doorne en de griffier. Tijdens de raadsvergadering werden zij welkom geheten door de burgemeester en begeleid door Burgerraadsleden. Alle Gasten van de Raad gingen met een leuke attentie naar huis.

Wilt u ook eens Gast van de gemeenteraad zijn? Neemt u dan contact op met de griffie: 2848180 of gemeenteraad@capelleaandenijssel.nl

Insprekers

Mevrouw Rath sprak namens 104 ondernemers uit het Stadscentrum De Koperwiek. Zij maken zich ernstige zorgen over de ontwikkeling van dit stadscentrum. Ondanks dat het onderwerp Herontwikkeling van het Stadshart van de raadsagenda was afgevoerd, wilden de ondernemers hun zorg over het nog weer langer uitblijven van besluitvorming aan de raad kenbaar maken. Al vele jaren wordt over dit onderwerp door de gemeente gesproken. Tot besluitvorming is het echter niet gekomen. De positie van het stadcentrum staat steeds verder onder druk. Diverse ondernemers investeren niet meer, maar de aantrekkelijkheid van hun zaak gaat steeds verder achteruit. Mevrouw Rath roept op tot actie en snelle besluitvorming.

De heer De Kievit voerde het woord over de ontwikkelingen rond de muziekschool.

Benoeming raadslid VVD

Installatie van raadslid D.A. de Lange (VVD) 8 juli 2008

Vanwege het afscheid van dhr. Mourik is dhr. D.A. de Lange formeel benoemd als raadslid voor de VVD. Dhr. De Lange was al burgerraadslid en lid van de commissie Dienstverlening.

Afscheid van dhr. Binnendijk en benoeming wethouder Ponte

Afscheid wethouder Binnendijk 8 juli 2008 Dhr. Binnendijk is 10 jaar wethouder Sociale Zaken geweest bij de gemeente. Helaas moest hij dit voorjaar om gezondheidsredenen zijn werk als wethouder neerleggen. Burgemeester Van Doorne heeft een afscheidswoord gesproken en heeft dhr. Binnendijk de Capelse Erepenning overhandigd. Dhr. Binnendijk is met terugwerkende kracht op 26 mei 2008 ontslagen als wethouder.

Dhr. Ponte is op 26 mei benoemd tot wethouder in de vacature van de heer Binnendijk. Met ingang van deze raadsperiode is afgesproken dat voor kandidaat wethouders een toelatingsprocedure gevolgd moet worden. Gezien de snelheid waarmee de heer Ponte is benoemd kon de procedure niet voor 26 mei worden gevolgd. De procedure is gevolgd en de commissie die het onderzoek heeft verricht heeft unaniem geoordeeld dat de heer Ponte benoembaar is. De raad heeft dit bekrachtigd.

Jaarrekening 2007

De gemeenteraad heeft uitgebreid gediscussieerd over het voorstel vaststellen van de Jaarrekening 2007. De CDA fractie is tevreden met de jaarrekening, maar is tegelijkertijd ook kritisch over het positieve saldo van 4.500.000. Dit bedrag is door de gemeente ingepland voor activiteiten (volgens het collegewerkplan), maar nog niet besteed. Vervolgens werd door de raadsleden gediscussieerd over het ontstaan van dit positieve saldo. De PvdA fractie vindt dat er efficiënter gewerkt is. De CDA fractie is het hier niet mee eens en is van mening dat beloofde plannen niet uitgevoerd zijn door het college. Het CDA wil graag dat alle plannen van het college worden uitgevoerd, zodat de beloftes waargemaakt kunnen worden. De CDA fractie stelt voor om een deel van dit bedrag te reserveren voor het uitvoeren van de plannen voor sport en onderwijs.

Wethouder Jaliens is boos over deze reactie van het CDA. Hij geeft aan dat de jaarrekening en de tussenbalans een overzicht laten zien van alle activiteiten, die tot nu toe door het college zijn uitgevoerd. Het positieve saldo van 4.500.000 is over, omdat er efficiënt gewerkt is. Daarnaast kan het afgesproken collegeprogramma (alle activiteiten die het college tijdens een raadsperiode van 4 jaar heeft beloofd uit te voeren) volgens de wethouder niet in 2 jaar worden uitgevoerd, maar in 4 jaar. Bij een aantal raadsleden is er behoefte naar meer duidelijkheid over deze onderbesteding van 4.500.000.

Wethouder Jaliens zegde toe om deze duidelijkheid te geven in de commissie Middelen en Buitenruimte van september. Na deze discussie werd het voorstel voor het vaststellen van de Jaarrekening 2007 goedgekeurd.

Toekomst Capelse muziekschool

Tijdens deze raadsvergadering werd gesproken over het voorstel inzake de financiële gevolgen van continuering van muziekonderwijs tot 31 december 2008 door de Capelse Muziekschool. In de commissie dienstverlening van 7 juli (zie het verslag op deze raadspagina) bleek dat uiteindelijk alle fracties voor dit voorstel waren. De fracties PvdA en Leefbaar Capelle wilden dat het bestuur van de Capelse Muziekschool zou opstappen. Deze wens is ingewilligd. Het bestuur van de Capelse Muziekschool heeft dinsdagmiddag 8 juli zijn ontslag ingediend. De gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met het voorstel om de Capelse Muziekschool tot 31 december 2008 te voorzien van financiële middelen om muziekonderwijs te geven. Wethouder Jacobs zal in de commissie Dienstverlening van september een visie op muziekonderwijs na 1 januari 2009 presenteren.

Verwijderen voetgangersbruggen in de wijken Schollevaar en Schenkel

De gemeenteraad heeft uitgebreid gesproken over het voorstel van het college om vijf voetgangersbruggen te verwijderen. Het gaat om de volgende voetgangersbruggen:

* Fidelio

* Hilde erf west

* Librije

* Wingerd (2 bruggen)

In het verleden zijn er veel voetgangersbruggen aangelegd. In de komende jaren zullen de kosten voor onderhoud en vervanging ( 40.000,- per brug) van deze bruggen zo hoog zijn, dat het budget voor deze kosten zal worden overschreden. De gemeente heeft de inwoners die gebruik maken van deze bruggen in januari en februari naar hun mening gevraagd.

Verschillende fracties vinden de kosten van onderhoud en vervanging nog niet duidelijk en willen graag een totaal kostenplaatje zien. Wethouder Ponte kan nog geen absolute bedragen noemen. Hij geeft aan dat de kosten van het weghalen van een voetgangersbrug goedkoper zijn, dan het vervangen of onderhouden van een voetgangersbrug.

De fractie van GroenLinks is het niet eens met het voorstel en wil eerst duidelijkheid over de omlooproutes voor de inwoners. Daarnaast vinden zij het erg belangrijk, dat de nieuwe routes geschikt zijn voor inwoners die een rollator en/of rolstoel gebruiken. Wethouder Ponte geeft aan, dat hij de kosten van het herstructureren van de voetgangersbruggen en het rollator/rolstoel vriendelijk maken van de looproutes in de commissie Middelen en Buitenruimte in het najaar zal toelichten. Groen Links vindt de beantwoording van de wethouder onvoldoende en stemt om die reden tegen.Na stemming is dit voorstel aangenomen met 29 stemmen voor en 2 stemmen (GroenLinks) tegen.

Woningbouwproject De Vijverhof

De nieuwbouw van bejaardencentrum De Vijverhof is een van de projecten van de Taskforce Woningbouw. Het gebouw van De Vijverhof is verouderd en dringend aan vernieuwing toe. De Hervormde Stichting Bejaardenzorg eigenaar van de Vijverhof - wil graag op korte termijn starten met de nieuwbouw.

Op verzoek van Dhr. Den Outer van de PvdA fractie is dit voorstel op de agenda gekomen om het uitgebreid te bespreken met de gemeenteraad. De PvdA ziet graag een loskoppeling tussen de herbouw van de Vijverhof en de plannen om het centrum te voorzien van een nieuw uiterlijk. Daarnaast wil deze fractie de garantie dat er een binnentuin komt, zodat de inwoners nog steeds zicht hebben op groen.

De fracties SGP, GroenLinks en Capels Belang dienden een motie in over dit onderwerp. In deze motie pleitten deze fracties voor een representatieve aansluiting op hetstedenbouwkundig gebied tussen de Vijverhof en het centrumgebied. Daarnaast wilden zij dat de nieuwbouw van de Vijverhof ook op ruimtelijk gebeid een goede bijdrage zou moeten leveren aan het centrumgebied. Dit betekent dat o.a. er een groene binnentuin op palen (met of zonder parkeergarage eronder) gerealiseerd moet worden, de Vijverhof aan de kant van de weg omringd zal worden door groen en water. De nieuwbouw van de Vijverhof moet representatief zijn en goed passen bij de toekomstige herbouw van het centrum, zodat er een uniforme en herkenbare uitstraling ontstaat.

Alle fracties vinden een verhoogde binnentuin erg belangrijk. Wethouder Jacobs zegde toe dat de binnentuin er zeker komt en dat de aanleg niet afhankelijk is van een parkeergarage (centrumplannen). Na de toelichting van de wethouder vinden de fracties SGP, GroenLinks en Capels Belang het handhaven van de motie niet nodig. Alle fracties stemmen unaniem in met het voorstel tot het vaststellen van het Plandocument van het Taskforce woningbouwproject De Vijverhof.

Voorjaarsnota 2008

Het CDA is het niet eens met de extra kosten die nodig zijn voor de realisatie van het Jongerencentrum. De fracties GroenLinks en de SGP zijn het ook oneens met het extra krediet voor de realisatie van het Jongerencentrum. Leefbaar Capelle wil het Jongerencentrum graag realiseren. De heer Lange (Capels Belang) dient een amendement in. Capels Belang stelde voor om 2.500.000 uit de post Algemene reserve te halen en toe te voegen aan de post Grote Projecten. Dit amendement wordt ingetrokken na antwoord door wethouder Jaliens. De fracties CDA, GroenLinks en SGP stemmen tegen de voorjaarsnota vanwege het extra krediet voor het jongerencentrum. De voorjaarsnota 2008 is vastgesteld.

Afscheid van de heer Meuldijk als raadslid

Afscheid raadslid J.A.A. Meuldijk Leefbaar Capelle 8 juli 2008

De heer J.A.A. Meuldijk is een aantal maanden benoemd geweest als raadslid van de fractie Leefbaar Capelle als vervanger van mw. De Hoog-Paling. Zij is inmiddels hersteld van haar ziekteverlof en wordt weer benoemd tot raadslid. De voorzitter van de gemeenteraad heeft de heer Meuldijk bedankt voor zijn inzet. Hij zal zich vanaf nu weer inzetten als burgerraadslid.

Meer besluiten van de gemeenteraad:


* Voorstel inzake de conceptbegroting 2009, de eerste begrotingswijziging 2008 en het actieplan Community Safety 2009 - 2013 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is goedgekeurd;
* Voorstel tot het aanpassen van de Verordening Gemeentelijke Rekenkamer is goedgekeurd;

* Voorstel tot het vaststellen van de werkwijze Kaderstelling Raad is goedgekeurd;

* Voorstel inzake de ontwerpbegroting 2009 van het Openbaar Lichaam Openbare Gezondheidszorg Rotterdam Rijnmond is goedgekeurd;
* Voorstel tot het kennis nemen van de "Notitie (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening en (nieuw) Besluit ruimtelijke ordening" en tot het starten van de voorbereiding voor het opstellen van een structuurvisie in het vierde kwartaal 2009 is goedgekeurd;
* Voorstel tot het vaststellen van het Plandocument Taskforce Woningbouwproject Meeuwensingel 101-109 is goedgekeurd.

De gemeenteraad is op zomerreces. Meer informatie over de overige besluiten, agenda, notulen en de stukken kunt u vinden op internet in het BestuursInformatieSysteem (BIS) op
http://bis.capelleaandenijssel.nl/bis/