Politie Groningen

Politie waarschuwt voor diefstal van buitenboordmotoren

Lauwersoog e.a, 16-07-2008 o Bij de politie in Groningen zijn de afgelopen week tien aangiften van buitenboordmotordiefstallen binnengekomen. In alle gevallen werden de motoren in Lauwersoog gestolen. De politie surveilleert in de avond- en nachtelijke uren extra op dergelijke diefstallen. De politie stelt daarnaast een onderzoek in naar de diefstallen. De politie roept eigenaren van buitenboordmotoren op om alert te zijn op dergelijke diefstallen.

Verder vraagt de politie aan andere bezoekers van jachthavens, vooral als ze een verdachte situatie zien, de politie te waarschuwen. De politie geeft enkelepreventie-adviezen.Eigenlijk begint preventie al bij aankoop van een boot. Let op het eigendomsbewijs van de boot en de uitrusting. Beveilig de ligplaats, staanplaats en trailer. Ga vóór aankoop van een boot of buitenboordmotor bij de waterpolitie na of op grond van de beschikbare gegevens de aankoop veilig is. De politie adviseert ook de registratiekaart pleziervaartuigen in te vullen. Daarmee wordt de kans vergroot dat de politie iets terugvindt, mochten er toch spullen worden gestolen.

Kleine buitenboordmotoren zijn bijzonder in trek bij het dievengilde. U kunt uw buitenboordmotor met een buitenboordmotorslot beveiligen. Uit onderzoek is gebleken dat dieven boten met een elektronisch slot links laten liggen. Dit slot geeft bij een poging tot verbreking van het slot een schelle harde toon. Uiteraard is het weghalen van de motor achter het bootje ook een preventief middel.

Aangifte
Ten slotte adviseert de politie om bij diefstal altijd aangifte te doen. Bij de aangifte is het van belang dat de nummers van de motor zijn genoteerd. In ieder geval wordt de opsporing stukken eenvoudiger als de motor gemerkt en geregistreerd wordt. Een buitenboordmotor kan overigens tegen diefstal worden verzekerd.