Gemeente Hilversum

Hilversum werkt aan ontwikkeling brede school

publicatiedatum: woensdag 16 juli 2008

'Hilversum werkt aan de ontwikkeling van de brede school aanpak: een vraaggestuurd, structureel samenwerkingsverband tussen (scho(o)l(en) en andere instellingen, gericht op het bevorderen van de ontwikkelingskansen van kinderen (en hun ouders).' Aldus luidt één van de doelstellingen, waaraan een brede school in Hilversum zou moeten voldoen.

Dat blijkt uit de 'Inventarisatie brede school' die vertegenwoordigers uit het onderwijs, de kinderopvang, de jeugdgezondheidszorg, welzijn/peuterspeelzalen, cultuur en kunst, de bibliotheek en de gemeente op 13 of 20 augustus voorleggen aan de gemeenteraad.

De Van Hasseltschool/Savornin Lohmanschool, de Mozaïek en Het Kruispunt gaven al eerder te kennen een brede school te willen worden. De gemeente ondersteunt deze scholen bij het verder uitwerken van hun plannen. Zowel de plannen van deze scholen als de inventarisatie staan op 8 oktober centraal tijdens een werkconferentie op de Savornin Lohmansschool.

In de 'Inventarisatie Brede School' hebben de partijen uitgewerkt voor welke inhoudelijke uitdagingen de brede school de komende vier jaar staat. Zo zou de school tussen en binnen de voorzieningen 'een pedagogisch doorlopende lijn' moeten opleveren om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Risicokinderen zouden daarnaast extra aandacht moeten krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van opvoedingsondersteuning en ouderbetrokkenheid.

Op basis van de discussie in de raad en de werkconferentie volgt een plan van aanpak, waarin ook een toetsingskader wordt vastgesteld. Dit zal in oktober/november 2008 ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

De ontwikkeling van de brede school is onderdeel van het gemeentelijk jeugdbeleid 'Opgroeien en meedoen'.