Gemeente Spijkenisse


Resultaten straatactie leerplicht

16 juli 2008

Op 19 en 26 juni en 3 juli 2008 werden in het centrum van Spijkenisse straatacties gehouden. Op deze data controleerde de politie samen met leerplichtambtenaren van de gemeente, jongeren die onder schooltijd in het winkelcentrum aanwezig waren.

Uit meldingen van het winkelend publiek en de winkeliers in het centrum bleek extra aandacht voor de naleving van de leerplicht gewenst. Daarnaast vindt de gemeente Spijkenisse het belangrijk dat jongeren met een diploma van school gaan. Als gevolg hiervan is het driedaags experiment ontstaan waarbij politie en leerplichtambtenaren gezamenlijk het centrum in trokken. Jongeren tot achttien jaar zijn leerplichtig. Zij moeten dagelijks alle lessen van de school volgen. Doen zij dit niet en spijbelen de jongeren, zijn ze strafbaar.

Verdeeld over de drie dagen controleerden politie en leerplichtambtenaren in totaal negenenzestig jongeren in het centrum. Een groot deel van de jongeren die in het centrum werden gecontroleerd, hadden inmiddels het examen achter de rug. Zij waren dus geoorloofd in het centrum aanwezig. In totaal bleken drie jongeren ongeoorloofd van school afwezig te zijn. Twee van hen werden door de politie terug naar school gebracht. Een derde bleek afkomstig uit het buitenland. In alle drie gevallen is een nader onderzoek ingesteld naar het spijbelgedrag.

Het team leerplicht van de gemeente Spijkenisse gaat vaker straatacties houden. Dit past binnen het beleid van de gemeente. De gemeente Spijkenisse vindt het belangrijk dat meer jongeren met een diploma van school gaan. Door te controleren op spijbelen draagt het team leerplicht hieraan bij.
Interne links
De vakantie komt eraan; hoe zit `t met de leerplicht?