Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 15 juli 2008

Op dinsdag 15 juli 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Intensivering schuldhulpverlening

Het college stelde de notitie over de intensivering van de schuldhulpverlening (SHV) vast. Het aantal verzoeken om SHV is de afgelopen jaren fors toegenomen. Hierdoor is de wachttijd toegenomen. Begin april 2008 was dit 12 weken, eind mei 2008 was het opgelopen tot 16 weken. Vooruitlopend op de discussie bij de 1^e begrotingswijziging 2009 over een eventuele (tijdelijke) formatie-uitbreiding worden een aantal maatregelen genomen op het gebied van SHV. Capellenaren die op de wachtlijst van SHV staan, krijgen een brief waarin hen een bezoek van de Inkomensbrigade wordt aangeboden. In dit bezoek informeert de Inkomensbrigade over de regelingen waarvan gebruik kan worden gemaakt, worden hulpvragers uitgenodigd voor de eerst volgende budgetcursus en worden zij, als dat nodig is, geholpen met het invullen van formulieren. Daarnaast krijgen Capellenaren met thuiswonende kinderen in de leeftijd tot 18 jaar voorrang op de wachtlijst. Ook wordt de huidige termijn voor het aanleveren van ontbrekende gegevens van 1 week naar 2 weken verlengd.

[procedure: mededelingenlijst commissie Dienstverlening en ter kennis brengen van de Cliëntenraad Sociale Zaken in de eerstvolgende vergadering]

Innovatieproject taalcoaches NT2 als onderdeel van de lokale inburgeringagenda

Het college stemde in met het indienen van een subsidieaanvraag bij het Ministerie van VROM voor een taalcoachingsproject als onderdeel van de locale inburgeringagenda. De gedachte achter dit voornemen is, dat de inzet van taalcoaches de effectiviteit van het inburgeringprogramma verhogen, sociale cohesie bevorderen en de betrokkenheid van individuele burgers en maatschappelijke organisaties onderstrepen.

Overdracht Fascinatio fase 1 aan Beheer

Het college droeg het onderhoud van het openbaar gebied in de woonwijk Fascinatio fase 1 over van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling naar de afdeling Beheer. In Fascinatio zijn de kwaliteit van de gekozen materialen, afwerking en ambitie hoog. Om die kwaliteit te kunnen handhaven zoals het is aangelegd, zijn de meerkosten voor het onderhoud voor heel Fascinatio 386.000, - per jaar. Deze extra kosten worden betrokken bij de afwegingen van de eerste begrotingswijziging 2009 in november van dit jaar.

[procedurevoorstel: mededelingenlijst commissie Middelen en Buitenruimte]

Beantwoording brief Vereniging van Huiseigenaren Merelwijk inzake voorstellen m.b.t. verbetering speelgelegenheden en groenvoorziening Merelwijk (west)

Het college ging niet in op het verzoek om het trapveldje achter de flat aan de Merelhoven te upgraden en het grasveldje aan de Fazantstraat in te richten. Alle trapveldjes binnen de gemeente zijn onlangs geïnventariseerd. Er ligt een plan om deze beter bespeelbaar te maken. Tevens is vastgesteld waar speelveldjes nodig zijn in het Speelruimtebeleidsplan 2000. Dit plan is geëvalueerd en aangepast aan de demografische ontwikkelingen en deze evaluatie wordt binnenkort door het college vastgesteld. Er zijn voldoende speelvoorzieningen voor kinderen tot 12 jaar. Daarom wordt het trapveldje aan de Merelhoven niet geüpgraded. Het veldje aan de Fazantstraat wordt niet opnieuw ingericht omdat dat ten koste van het groen gaat. Tevens is het een informele speelplek voor kinderen. Dit kan niet meer het geval zijn wanneer de voorstellen worden ingewilligd.

Voorbereiding Participatiefonds Capelle aan den IJssel

Het college stemde ermee in te starten met het treffen van voorbereidingen op de instelling van een Capels participatiefonds. Met dit fonds wil het college de participatie van burgers bevorderen. Financiering gebeurt met middelen van het werkdeel WWB, de volwasseneneducatie en de inburgering, terwijl de beleidsdoelstellingen per beleidsterrein behouden blijven. Twee sporen kenmerken de voorbereidingsfase: een frontline en een back-office aanpak. De eerste bevordert integrale samenhang tussen participatie, inburgering, werk/inkomen, wonen, enzovoorts. De tweede is gericht op samenhang tussen de verschillende beleidsterreinen, financiën, planning en control. De opgedane ervaring wordt verwerkt in het nog te ontwikkelen projectplan Participatiefonds.

Eenmalige benoeming buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand

Het college benoemde mevrouw M. S. M. Vuijk-Notenboom tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand voor een eenmalige huwelijksvoltrekking op 2 augustus 2008. Mevrouw Vuijk heeft een bijzondere vriendschapsrelatie tot het bruidspaar.

Verkoop grond nabij Dongedal 14

Het college ging een overeenkomst aan tot verkoop van het perceel grond nabij Dongedal 14. Het perceel heeft een oppervlakte van 26 m2. Dit perceel heeft de status algemeen blokgroen. Algemeen blokgroen is restgroen dat voor de structuur niet bepalend is. Het zorgt soms voor een onlogische eigendomsgrens. Daarom komt de grond aanmerking voor verkoop.

Gunning Europese aanbesteding leerlingenvervoer over de periode augustus 2008 tot en met juli 2011

In mei 2008 is een openbare aanbesteding gehouden voor het leerlingenvervoer voor de periode augustus 2008 tot en met juli 2011. De inschrijvers zijn naast prijs ook beoordeeld op kwaliteit van de aanbieding. Het college besloot de opdracht te gunnen aan IJsselsteden Beheersgroep B.V., onder voorwaarde dat er binnen 15 dagen geen rechtsmiddelen tegen de gunningsbeslissing worden ingesteld.

N.b. aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend. De formele bekendmaking van de besluiten geschied waar nodig op de gemeentepagina in de IJsselpost of door persoonlijke toezending aan belanghebbenden.