Politie Haaglanden

Persberichten 16 juli

Haaglanden, 16-07-2008

Preventief Fouilleeractie

Den Haag De politie hield dinsdag 15 juli nabij het Huijgenspark een preventief fouilleeractie. Tijdens de actie van 18.00 tot 22.00 uur werden de bestuurders en inzittenden van voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verboden wapens.

Resultaat

In totaal werden 139 voertuigen en 229 inzittenden gecontroleerd. De politie hield zes verdachten aan op verdenking van verboden wapenbezit. Daarnaast hielden de agenten een man aan vanwege openstaande boetes en een verdachte werd aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs.

Onder de aan- en staande gehouden verdachten werden de volgende goederen in beslag genomen:

Een vuurwapen, een busje traangas, een busje peperspray, zes messen. Tot slot nam de politie een hoeveelheid hard en softdrugs in beslag. Bij een van de aangehouden verdachten werd een grotehoeveelheid contant geld en een vals paspoort in beslag genomen. Van veertien messen en twee slagvoorwerpen werd vrijwillig afstand gedaan.

Op heterdaad! Inbraak bij sportvereniging

Den Haag De politie ontving in de nacht van dinsdag op woensdag 16 juli rond 02.00 uur een inbraakmelding bij een voetbalvereniging aan de Jan van Beerstraat. Toen de politieagenten arriveerden bij de club, reed een auto zonder verlichting hen tegemoet. Ze besloten deze auto te volgen. Korte tijd later stopte de auto en stapten de bestuurder en zijn passagier uit. Tijdens de politiecontrole rende één van de mannen weg en verdween in het nabij gelegen bos. De 31-jarige Haagse bijrijder probeerde ook te vluchten, maar hij werd in zijn kraag gevat. De andere verdachte kon niet meer worden achterhaald. Uit onderzoek bleek dat zij bij de vereniging hadden ingebroken en een nog onbekend geldbedrag wegnamen. De politie onderzoekt de zaak en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Fietsendief in de kraag gevat

Den Haag De politie hield dinsdag 15 juli rond 09.30 uur een fietsendief aan op het Hildebrandplein. Een getuige had de politieagenten voorzien van een goed signalement. De verdachte werd bij een nog op slot staande fiets aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat hij nog zes boetes open had staan. Aan het politiebureau bekende hij de diefstal. Hiervoor kreeg hij een proces-verbaal.

13-jarige zonder helm

Den Haag De politie zag dinsdag 15 juli rond 17.15 uur een passagier op een bromscooter zitten zonder helm. De scooter reed over de van der Kunststraat, toen de 13-jarige Haagse passagier de politieagenten zag, sprong hij van de scooter en rende weg. Toen de agenten hem staande hielden, gaf hij een valse naam op. Onderzoek aan het politiebureau leverde zijn ware identiteit op. Hij mocht het bureau met zijn moeder en een bekeuring verlaten.

Brandstichting Klaverveld

Den Haag Politieagenten hielden dinsdagavond 15 juli rond 21.00 uur een groepje jongeren in de gaten die zich vervelend gedroegen bij een basisschool aan het Klaverveld. De agenten zagen een 16-jarige Hagenaar brandstichten op het grasveld. Hij werd aangehouden. Een 17-jarige Hagenaar belemmerde deze aanhouding door zich heel vervelend te gedragen. Ook hij werd aangehouden. Aan het politiebureau kregen beide jongens een bekeuring.

Gewonden bij aanrijding

Den Haag Bij een kop-staartbotsing op de Gevers Deynootweg zijn dinsdag 15 juli vijf mensen gewond geraakt. De slachtoffers zaten omstreeks twee uur s middags in een auto die ter hoogte van de Alkmaarsestraat moest afremmen voor een tram. De 59-jarige bestuurder van een bestelauto zag dat te laat en knalde op zijn voorganger. De vijf inzittenden van deze auto Hagenaars van 37, 39, 43, 49 en 52 jaar klaagden na de aanrijding over pijn in rug en nek. Twee van hen werden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Racefietser botst op vrachtwagen

Den Haag Een 44-jarige man uit Den Haag is dinsdag 15 juli met zijn racefiets op een uitstekend deel van een lossende vrachtwagen geknald. Het slachtoffer reed omstreeks één uur s middags over de Badhuisweg. De man wilde de vrachtwagen, die steigerdelen aan het uitladen was, passeren en zag daarbij een zogenoemde stempel over het hoofd. De man kwam ten val en moest met rugletsel naar het ziekenhuis.

Ouder echtpaar slachtoffer babbeltruc

Den Haag Een echtpaar van 85 en 86 jaar is het slachtoffer geworden van een babbeltruc. De man des huizes deed de deur van de woning aan de Hildo Kroplaan open toen er werd gebeld. Aan de deur stonden twee mensen; een man en vrouw. Zij deden zich voor als vertegenwoordigers van de wijkvereniging en vroegen binnengelaten te worden. Terwijl de vrouwelijke 'vertegenwoordiger' aan tafel ging zitten, nam de man een kijkje in de woning. Nadat de onbekenden waren vertrokken, bleek uit een van de kamers een kluis met diverse spullen en een ochtendjas weg te zijn. De ochtendjas is vermoedelijk gebruikt om de kluis in te verbergen.

De politie waarschuwt goed op te letten als mensen worden aangesproken door een onbekende. Het advies is dan ook om niet zomaar een onbekende in de woning toe te laten. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe of laat de voordeur dicht. Bel altijd de politie bij onraad, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Op deze manier kan men voorkomen slachtoffer te worden van een babbeltruc.

Geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Deze instanties hebben uw pincode niet nodig. Geen enkele officiële instanties zal u ooit om uw pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor u. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie. U helpt daar ook u medeburgers mee. Bij twijfel kunt u altijd bellen met de politie in uw buurt via 0900-8844.

Politie zoekt getuigen straatroof

Den Haag/Loosduinen Een 46-jarige vrouw uit Den Haag is dinsdagavond rond 19.45 bij een tramhalte aan de Hoefbladlaan/Laan van Meerdervoort overvallen. Het slachtoffer hoorde achter zich een scooter met veel herrie komen aanrijden. Op de wit met blauwe scooter zaten twee mannen, een van hen had een flink postuur.

Het volgende moment werd haar tas van haar schouder gerukt. In eerste instantie probeerde zij dit te voorkomen, maar door het getrek viel zij op de grond. Door de val braken de hengsels en konden de verdachten er alsnog met de buit vandoor gaan op de scooter. Politie Loosduinen is op zoek naar informatie zodat deze straatroof kan worden opgelost. Mensen die informatie hebben worden verzocht met het politiebureau Loosduinen te bellen via 0900-8844.

Verdachte auto-inbraak aangehouden

Den Haag Een 20-jarige Hagenaar werd vanmorgen rond 01.00 uur bij de Dalerveenstraat aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij een auto-inbraak. Kort daarvoor kreeg de politie een melding dat drie jongemannen met mutsen en capuchon zich vreemd ophielden bij een bouwterrein aan de Maartensdijklaan/Dalverveenstraat. Agenten namen poolshoogte en zagen een jongeman achter een auto zitten en op het moment dat hij de politieagenten zag, rende hij weg. Na een korte achtervolging werd de verdachte in de kraag gevat en overgebracht naar het politiebureau. Op de plek waar de verdachte zich schuil hield, lag een doosje met cds. Later bleek dit gestolen te zijn uit een van de geparkeerde autos in de Dalerveenstraat. Ook zagen agenten dat van een auto twee wielen waren geschroefd die een paar meter verderop koud waren gezet. Van de andere twee mogelijke verdachte ontbreekt nog elk spoor. De politie onderzoekt de zaak.

Hardleerse bestuurder

Voorburg De politie hield woensdag 16 juli om 04.50 uur een 20-jarige automobilist uit Pijnacker aan. De man reed over de Westvlietweg. Agenten controleerden de man, aangezien zij het vermoeden hadden dat de man zonder rijbewijs reed. Hun vermoeden werd bevestigd. De politie nam de auto in beslag omdat het de vierde keer in relatief korte tijd was dat zij de man zagen rijden.

Emmer water voor schilder

Leidschendam Een 43-jarige Leidschendamse was op dinsdag 15 juli omstreeks 09.00 uur kennelijk niet gelukkig met de werkzaamheden aan haar woning van een 52-jarige Leidse schilder. Terwijl de Leidenaar op het Kapelland met een elektrische schuurmachine de oude verflaag van het houtwerk verwijderde kreeg hij een emmer water over zich heen. Gezien het gevaar dat dit opleverde, werd de Leidschendamse aangehouden. De vrouw werd aan het politiebureau verhoord. Zij kreeg een proces-verbaal.

Gewond bij vernieling

Leidschendam Een 18-jarige Leidschendammer is op dinsdag 15 juli omstreeks 19.00 uur gewond geraakt bij een vernieling van een abri. De jongen liep na de vernieling weg. Omdat de politie over een duidelijk signalement van de dader beschikte, kon de jongen korte tijd later in de directe omgeving worden aangehouden. De Leidschendammer had tijdens de vernieling een hoofdwond opgelopen. Hij werd daaraan in het ziekenhuis behandeld, waarna hij naar het politiebureau werd overgebracht. De jongen heeft bekend de abriruit te hebben vernield. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Oplichter actief

Wassenaar Een 87-jarige bewoonster van een woning aan de Gybelanthof reageerde dinsdag 15 juli zeer alert toen zij werd benaderd door een vermeende oplichter. Omstreeks 13.00 uur belde een man aan die verklaarde dat hij de meter kwam opnemen. Na zijn werkzaamheden vroeg de man om haar pinpas met code. De vrouw gaf die niet waarop de man vertrok. De man was circa 25 jaar, had kort donker haar en heeft een blanke huidskleur. De politie waarschuwt om bij twijfel direct de politie te bellen. Bureau Wassenaar is bereikbaar via 0900-8844.

Goudverkopers in Wassenaar

Wassenaar Onbekenden in een buitenlandse auto met witte kentekenplaten trachtten maansdag 14 juli om 15.00 uur nabij de Adriaan Pauwstraat gouden sieraden te verkopen aan voorbijgangers. Een persoon die op het terras zat kocht een ring. In de regio Haaglanden komt het zeer frequent voor dat personen dergelijke sieraden op straat te koop aan bieden. In bijna alle gevallen gaat het om nepgoud.

Politie bemiddelt op de brug

Rijswijk De politie moest dinsdag 15 juli om 15.50 uur bemiddelend optreden op het bruggetje aan het einde van de Lange Kleiweg met het Haantje. Twee bestuurders gunden elkaar op het bruggetje niet de benodigde ruimte en bleven stil staan. Gevolg: een fikse rij van wachtende autos die het bruggetje richting Delft wilde oprijden. Beide partijen waren overtuigd van hun gelijk. Na bemiddeling van de agenten kon de stremming worden opgeheven.

Beschonken bestuurders maken brokken

Westland In het Westland raakten dinsdagavond 15 juli twee beschonken bestuurders betrokken bij aanrijdingen. Omstreeks 22.30 reed op de Herenstraat in Wateringen een 25-jarige Rijswijker tegen de gevel van een pand. De man liep door het voorval wat snijwonden aan zijn armen op, maar wenste zich niet door de aanwezige ambulancebroeders te laten behandelen. Hij werd aangehouden en blies op het politiebureau 510 ugl. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal. Na middernacht, omstreeks 00.50 uur reed op de Vredebestlaan in Poeldijk een 36-jarige Amsterdamse met haar brommobiel tegen twee geparkeerd staande autos. Het linkervoorwiel van de brommobiel brak door de klap af. Ook hier bleek de betrokken bestuurder teveel te hebben gedronken waarop zij werd aangehouden. De vrouw blies op het politiebureau maar liefst 1040 ugl. Zij kreeg eveneens een proces-verbaal. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Stenenklem gestolen, getuigen gezocht

Naaldwijk De politie in het Westland zoekt meer informatie over de diefstal van een stenenklem vanaf een bouwterrein aan de Kruisbroekweg, tussen maandag 14 juli 14.00 uur en dinsdag 15 juli 07.00 uur. De klem werd maandagmiddag, vastgemaakt met een hangslot, achtergelaten op het bouwterrein van het in aanbouw zijnde ISW-college. Dinsdagochtend bleek de klem te zijn gestolen. Een stenenklem is bedoeld voor stratenmakers doeleinden en wordt gebruikt om een grote hoeveelheid stenen in één keer te verplaatsen. De gedupeerde eigenaar van de stenenklem looft een beloning van 500 euro uit voor de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader(s). Heeft u tussen de genoemde tijdstippen iets gezien in de omgeving van het bouwterrein of heeft u informatie die kan helpen deze zaak op te lossen? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Westland via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M; 0800-7000.

Jongen en meisje aangehouden na verkeersovertreding

Delft Op woensdag 16 juli omstreeks 00.45 uur zagen agenten een jongen en een meisje op een scooter rijden op de Nassaulaan. De twee reden op de scooter zonder verlichting en werden gecontroleerd. Op de scooter zat geen kentekenplaat en de bestuurder had ook geen rijbewijs. Het werd tijdens de controle niet duidelijk van wie de bromfiets was. De twee zijn met de scooter meegenomen naar een politiebureau om de zaak te onderzoeken.

Man aangehouden in parkeergarage

Delft Een 19-jarige man uit Utrecht is op dinsdag 15 juli omstreeks 20.10 uur aangehouden in een parkeergarage aan de Phoenixstraat. De man gedroeg zich verdacht tussen de geparkeerd staande autos en had veel belangstelling voor de wagens. Toen hij werd aangesproken door de bewaker van de garage, kwamen ook agenten ter plaatse. De man werd gefouilleerd en bleek werktuigen bij zich te hebben die gebruikt kunnen worden om autos te openen. In de garage werd een auto aangetroffen waarin was ingebroken. Hierop is de man aangehouden en als verdacht van auto-inbraak meegenomen naar een politiebureau.

Straatventers aangehouden

Monster Naar aanleiding van een melding dat een groep Oost-Europeanen op straat goud probeerde te verkopen in de omgeving van de Choorstraat, gingen agenten dinsdagavond 15 juli ter plaatse poolshoogte nemen. Zij hielden een 30 jarige Roemeense man en vrouw aan op verdenking van heling / venten. Tijdens de fouillering van de vrouw bleek dat zij onder haar jurk een aantal sieraden had verstopt in een soort buideltasje. De politie onderzoekt de zaak. Politie Haaglanden waarschuwt nadrukkelijk voor dit type straathandel. In heel Nederland worden regelmatig mensen (vaak van Oost-Europese afkomst) gesignaleerd die voor dumpprijzen goud en sieraden proberen te verkopen aan argeloze voorbijgangers. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hierbij vaak gaat om gestolen goederen dan wel nepgoud. U doet er daarom verstandig aan niet met dit soort verkopers in zee te gaan.