Provincie Limburg

Persberichten

Provincie ondersteunt gemeenten bij centra voor Jeugd en Gezin De Provincie Limburg gaat de gemeenten die dat willen, ondersteunen bij de ontwikkeling van de gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin. Daartoe hebben Gedeputeerde Staten een ondersteuningsaanbod vastgesteld. Daarnaast hebben Gedeputeerde Staten besloten om vier plattelandsgemeenten extra te ondersteunen. Het gaat om de gemeenten Bergen, Helden, Maasgouw en Gulpen-Wittem. Deze gemeenten zijn in de provincie koploper bij de totstandkoming en inrichting van Centra voor Jeugd en Gezin, voorzover het de kleinere gemeenten betreft. Met de totale ondersteuning is een bedrag van 300.000,- gemoeid.

Basispakket
Voor de provinciale ondersteuning aan de gemeenten is een basispakket samengesteld. Daar kunnen gemeenten een beroep op doen. Er wordt begonnen met een scan van de ontwikkeling rond Centra voor Jeugd en Gezin in de 39 Limburgse gemeenten. Die wordt in het reguliere overleg tussen gemeenten en Provincie besproken. De uitkomst daarvan biedt de mogelijkheid in gesprek te gaan met individuele gemeenten en hen te adviseren bij de ontwikkeling naar een volwaardig Centrum voor Jeugd en Gezin. Dat gesprek moet gemeenten antwoord geven op de vragen die er over de inrichting van een lokaal Centrum voor Jeugd en Gezin bestaan. Met het ondersteuningsaanbod wil de Provincie Limburg vooral inspirator en aanjager zijn voor de totstandkoming van gemeentelijke Centra voor Jeugd en Gezin. Het optrekken met andere gemeenten daarbij leidt volgens de gedeputeerde mevrouw Wolfs juist door die gezamenlijkheid tot creativiteit en onverwachte oplossingsrichtingen.

Laagdrempelige inlooppunten
Volgens de Provincie Limburg mogen de Centra voor Jeugd en Gezin zich niet tot probleemcentra ontwikkelen. Het moeten vooral laagdrempelige inlooppunten worden én blijven waar alle ouders en kinderen terecht kunnen met vragen over opvoeden en opgroeien. Het Centrum voor Jeugd en Gezin denkt mee, ondersteunt, geeft advies of zorgt voor een verwijzing zonder belemmeringen. Het voorziet er dus in dat de gestelde vragen zo worden beantwoord dat de ouder, het kind of de jongere op eigen kracht verder kan. Uiterlijk in de loop van 2011 dient iedere Limburgse gemeente over een Centrum voor Jeugd en Gezin te beschikken. Bureau Jeugdzorg maakt er alleen als voorpost deel van uit. Het Centrum voor Jeugd en Gezin geeft uitvoering aan de vijf jeugdfuncties die in de Wet maatschappelijke ondersteuning zijn verankerd. Als gemeenten naast het basispakket dat de Provincie Limburg kosteloos aanbiedt, meer ondersteuning nodig hebben, dan kunnen ze op eigen kosten van een pluspakket gebruik maken. Dat pluspakket biedt gemeenten individuele ondersteuning bij het opzetten van Centra voor Jeugd en Gezin.

Pilotgemeenten
De gemeenten Bergen, Helden, Maasgouw en Gulpen-Wittem nemen deel aan de provinciale pilot Centra voor Jeugd en Gezin in plattelandsgemeenten. Zij hebben hiertoe ieder een projectplan gemaakt. De provinciale bijdragen aan deze pilotprojecten zijn 58.000,- voor Bergen, 94.000,- voor Helden, 34.000,- voor Maasgouw en 66.000,- voor Gulpen Wittem.

16-7-2008 10:39