over het bericht dat verzorgenden niet meer de zorg kunnen bieden die nodig is door slecht management

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat verzorgenden niet meer de zorg kunnen bieden die nodig is door slecht management

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2860430

16 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat verzorgenden niet meer de zorg kunnen bieden die nodig is door slecht management. (2070823670).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


1. Wat is uw reactie op het bericht waarin wordt gesteld dat als gevolg van slecht management verzorgenden niet meer de zorg kunnen bieden die nodig is?

Het bericht betreft een ingezonden stuk over marktwerking in de zorg: schrijvers betogen dat zorgaanbieders te laat zijn gestart met hierop te anticiperen.
Het artikel schetst het financieren van de zorg op basis van geleverde produktie en de mogelijke problemen die kunnen voorkomen. Ik herken in het bericht signalen zoals die ook bij werkbezoeken aan mij verteld worden.


2. Is het waar dat instellingen niet altijd kunnen aantonen welke zorg wanneer aan wie is geleverd, zodat zij hiervoor geen compensatie krijgen? Zo ja, hoeveel zorgbehoevenden zijn hiervan de dupe?

In het artikel wordt geschetst dat wanneer de registratie van de geleverde zorg onvoldoende is, zorginstellingen geen onderbouwde factuur kunnen zenden. Om die reden zal een zorgkantoor niet overgaan tot betaling. Ik vind het terecht dat aantoonbaar is welke zorg geleverd wordt. De cliënt is hier helemaal niet de dupe van, maar het kan wel leiden tot financiële problemen van de instelling zoals de schrijvers ook betogen.


3. Deelt u de mening dat wanneer een bestuur niet goed functioneert ontslag moet volgen en dat deze bestuurders niet weer opnieuw een zorginstelling mogen besturen? Zo neen, waarom niet?

Zorginstellingen zijn private ondernemingen en bepalen zelf wie ze op welke functie aannemen. De Raad van Toezicht moet de Raad van Bestuur controleren.
Als staatssecretaris van VWS ga ik hier niet over.