Persberichten stad Utrecht, 11.25 uur

Utrecht, 16-07-2008

Peuter zwaargewond, snorfietser rijdt door

UTRECHT Een peuter raakte op dinsdagmiddag 15 juli zwaargewond toen hij door een snorfietser werd aangereden. De snorfietser ging ervandoor.

Rond 13.40 uur liep een 34-jarige vrouw uit Utrecht met haar 2,5 jarige neefje uit Utrecht over het trottoir van de Groenedijk in de richting van het winkelcentrum. Zij zag dat een scooter hen met hoge snelheid over de rijbaan tegemoet kwam rijden. Zij riep naar haar neefje op te passen. Vermoedelijk is het jochie echter de weg opgelopen. Hij werd aangereden door de snorfietser en bleef bewusteloos op de weg liggen. De snorfietser reed door.

Het slachtoffertje is per ambulance naar het UMC in Utrecht gebracht en is daar met een schedelbasisfractuur op de afdeling Intensive Care opgenomen.

De snorfietser was een lichtgetinte jongen van 16 - 18 jaar. Hij reed op een snorfiets, scootermodel, zwart van kleur, mogelijk in combinatie met zilver. De snorfiets was voorzien van een blauwe kentekenplaat, een gedeelte van het kenteken was 19F.

Door agenten is een onderzoek in de omgeving ingesteld, maar de snorfiets(er) werd niet meer aangetroffen.

Aan getuigen van het ongeval of mensen die menen te weten wie de verdachte is, wordt verzocht contact op te nemen met de Verkeerspolitie Utrecht op telefoonnummer 0900-8844 of via meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Autos in de brand

UTRECHT In de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juli werd brand gesticht in een bestelbus. Deze bestelbus en twee andere autos gingen geheel verloren.

Rond 02.05 uur zag een getuige dat een man op de Muiderslotlaan brand stichtte in een bestelbus en vervolgens wegrende. De politie en brandweer kwamen ter plaatse. Toen bleek dat niet alleen de bestelbus, maar ook twee daarnaast geparkeerde autos in brand stonden. De brandweer bluste de voertuigen, maar kon niet voorkomen dat zij alle drie verloren gingen. Een vierde daarnaast geparkeerde auto liep door de hitte schade op.

De verdachte was een lichtgetinte man, gekleed in een bruin vest en hij had een zwarte pet op. Hij droeg opvallend witte schoenen. Hij rende weg in de richting van het Muiderslotplantsoen.

Aan getuigen die de brandstichting hebben gezien of die voor, tijdens of na de brand iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Muiderslotlaan wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht noord op telefoonnummer 0900-8844 of via meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Getuige verovert twee fietsen

UTRECHT Een getuige ging in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 juli achter een fietsendief aan. Dat leverde hem twee fietsen op.

Rond 01.00 uur bevond een 30-jarige man uit Utrecht zich in de woning van zijn vriendin aan de Beneluxlaan. Zij zag dat een man aan fietsen zat die bij een flat in een fietsenrek stonden en waarschuwde haar vriend. Hij zag dat de man één van de fietsen oppakte, die over zijn schouder deed en weg fietste op een andere fiets.

De vriendin belde 112 terwijl de Utrechter naar buiten ging en achter de verdachte aan rende. Hij zag een ander fietser rijden en verzocht hem achterop een lift te geven om de verdachte te achtervolgen. Dat deed de fietser.

Zij haalden de verdachte op de Beneluxlaan, bij de Livingstonelaan in. De Utrechter pakte de verdachte beet en wachtte de komst van de politie af, die met spoed onderweg was. Op het moment dat de Utrechter de verdachte even los liet, ging hij er rennend vandoor, waarbij hij de twee fietsen achterliet.

De verdachte was gevlucht op een opoefiets, de fiets die hij op zijn schouder mee had genomen, was een mountainbike. De politie onderzoekt of de opoefiets ook van diefstal afkomstig is. De verdachte was een blanke man, 35-40 jaar oud, kort blond stekelhaar, brede kaaklijn, beetje bol postuur en hij had opvallend grove handen.

Aan mensen die de verdachte menen te (her-)kennen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Drie autokrakers

UTRECHT Op dinsdagavond 15 juli werden een jongen en twee mannen aangehouden op verdenking van het plegen van een autokraak.

Rond 22.30 uur kreeg de politie de melding dat drie jongens in de parkeergarage aan het Jaarbeursplein met zaklantaarns in autos schenen en kennelijk op het boevenpad waren. Agenten gingen met spoed ter plaatse. Terwijl zij onderweg waren, werd via cameratoezicht gezien dat de drie verdachten de parkeergarage uitkwamen en in de richting van het Westplein wegrenden. Zij verstopten zich enige tijd in de bosschages bij de Leidsekade. Eén van de verdachten, een 20-jarige Utrechter, rende vervolgens weg en werd in de fietstunnel van het Westplein aangehouden. De twee andere verdachten, een jongen van 15 en een man van 22, beiden uit Utrecht, werden op de Leidsekade aangehouden.

In de parkeergarage bleek in een auto te zijn ingebroken, waarbij meerdere goederen werden gestolen. De gestolen spullen werden niet meer in de omgeving aangetroffen. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Poging inbraak

VLEUTEN Op dinsdagavond 15 juli werden twee jongens aangehouden voor poging tot inbraak.

Rond 19.55 uur kreeg de politie de melding dat twee jongens op een bouwterrein aan de Utrechtse Heuvelrug de ruit van een in aanbouw zijnde woning hadden vernield. Agenten gingen ter plaatse en troffen bij onderzoek één van de verdachten verstopt in het hoge gras aan. Deze verdachte, een 14-jarige jongen uit Vleuten, werd aangehouden. Bij verder onderzoek werd ook de tweede verdachte, een eveneens 14-jarige jongen uit Vleuten, aangehouden. Het tweetal had inderdaad de ruit van een woning vernield, maar had nog geen kans gezien iets uit het pand te stelen. De verdachten zijn voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten en in verzekering gesteld.

Verkeerd gekeken

UTRECHT Een jongen werd op dinsdagavond 15 juli door twee andere jongens mishandeld en van zijn fiets beroofd.

Rond 19.00 uur fietste een 14-jarige jongen uit Utrecht met twee vrienden over de Ritsma Boslaan. Hen kwamen twee jongens op een fiets tegemoet. De 14-jarige jongen keek in hun richting en reed gewoon door.

Even later reed het drietal over de Linnaeuslaan. Daar werden zij plotseling ingehaald door de twee jongens en werden tot stoppen gedwongen. De 14-jarige jongen werd vervolgens door hen mishandeld. Eén van zijn vrienden riep een omstander te hulp, waarna het slachtoffer om verdere mishandeling te voorkomen, wegrende. De twee verdachten gingen ervandoor en namen de fiets van het slachtoffer mee.

De politie werd gewaarschuwd en agenten stelden een onderzoek in de omgeving in. Daarbij werd één van de verdachten, een 17-jarige jongen uit Utrecht, op de Amandelstraat aangehouden. Hij reed op de gestolen fiets. De fiets is aan het slachtoffer teruggegeven. De verdachte verklaarde dat de mishandeling niet op de diefstal van de fiets gericht was, maar dat zij het slachtoffer hadden mishandeld omdat hij hen verkeerd aankeek. Het slachtoffer liep letsel in zijn gezicht op en deed aangifte. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld. Het onderzoek naar hem en zijn medeverdachte wordt voortgezet.

Poging straatroof

UTRECHT Een bejaarde vrouw wist op dinsdag 15 juli de roof van haar tas te voorkomen.

Rond 14.15 uur liep een 77-jarige vrouw uit Utrecht over de Peltlaan. Op de hoek met de Trumanlaan werd plotseling hard aan haar tas gerukt. De vrouw hield haar tas echter vast en begon heel hard om hulp te schreeuwen. De verdachte liet vervolgens de tas los en rende weg.

De verdachte was een licht getinte jongen van ongeveer 14 jaar oud, kort zwart haar, opvallend bol gezicht en hij had donkere kleding aan.

Aan getuigen van de poging tot straatroof wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Bewapende man

UTRECHT Op dinsdag 15 juli werd een bewapende man aangehouden.

Rond 15.50 uur kreeg de politie de melding dat een man in een winkel aan de Theemsdreef met een mes zou hebben staan zwaaien. Hij zou de winkel inmiddels hebben verlaten en werd gevolgd door personeel. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte, een 38-jarige man uit Utrecht, in de buurt van de winkel aan.

De verdachte had een aardappelschilmesje in zijn broekzak en in zijn rugzak werd een handbijl aangetroffen. Winkelpersoneel vertelde dat de verdachte in de winkel ruzie had gehad met een jongen en daarbij met een vleesmes had gedreigd. Toen hij het vleesmes liet vallen, werd die vlug door een medewerker opgepakt. Vervolgens had de verdachte met het aardappelschilmesje gedreigd. De bedreigde jongen is weggegaan en zijn identiteit is onbekend. Het is niet bekend waarom de verdachte ruzie kreeg met de jongen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en hij is voor nader onderzoek ingesloten.