Gemeente Vlaardingen


Steunpunt Jongeren voor regio Waterweg Noord

16 juli 2008

Steunpunt Jongeren voor Schiedam, Vlaardingen en Maassluis ziet op 1 januari 2009 het levenslicht. Het doel van het Steunpunt Jongeren is het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten en jeugdwerkloosheid.
Het steunpunt is er voor jongeren van 16 tot 23 jaar zonder inkomen en/of startkwalificatie (minimaal opleidingsniveau).

Het Steunpunt Jongeren is een initiatief van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), de Regionale Meld- en Coördinatiefunctie (RMC) voortijdig schoolverlaten en het Uitvoeringsinstituut Werknemerverzekeringen (UWV).

Expertise en informatie bundelen
Het streven van het Steunpunt Jongeren is om jongeren van 16 tot 23 jaar een goede start te laten maken met een duurzame arbeidsloopbaan, door ze aan het werk of weer terug op school te krijgen. Een startkwalificatie - een diploma op niveau mbo-2 of havo/vwo - wordt gezien als essentiële voorwaarde om een goede start te maken.

In het Steunpunt Jongeren komen expertise en informatie van de samenwerkende ketenpartners samen. Dit is nodig, omdat de huidige dienstverlening aan de jongeren helaas met knelpunten kampt, ondanks de positieve resultaten van de afzonderlijke partijen. Niet alle werkloze jongeren melden zich bijvoorbeeld bij het Centrum voor Werk en Inkomen of staan daar geregistreerd. Die jongeren zijn dus niet in beeld. Ook als de jongere wel bekend is, is het niet altijd mogelijk om direct een passend aanbod te doen. Daarnaast stoppen nog te veel jongeren tussentijds met hun opleiding. En die opleiding is juist noodzakelijk voor het krijgen van een goede baan.

Aanpak
Regionaal komt er een eenduidige en multidisciplinaire aanpak, met een gezamenlijke organisatie achter de schermen. Medewerkers van het steunpunt werken in de deelnemende gemeenten en jongeren kunnen dus in hun eigen omgeving bij een loket aankloppen. Aankloppen bij het steunpunt kan uit eigen beweging, maar jongeren kunnen ook bij het steunpunt terechtkomen via doorverwijzing of omdat ze zijn opgespoord door medewerkers van het steunpunt. Het steunpunt gaat in het eerste jaar de groep 'onbekend' via een actieve benadering in kaart brengen. In de jaren daarna zet het steunpunt deze actieve benadering voort. Zo komen alle voortijdige schoolverlaters en jongeren zonder werk in beeld. Het steunpunt zal indicatief in het eerste jaar ruim 2500 jongeren bedienen en vanaf het tweede jaar bijna 2000 jongeren.

Tweejarige proef
Het Steunpunt Jongeren start als tweejarige proef. In de praktijk gaat het Steunpunt Onderwijs de uitvoering verzorgen. Deze organisatie heeft de grootste groep jongeren in het vizier en werkt met individuele begeleiding van risicojongeren. Bovendien is deze organisatie actief in relevante overlegstructuren en zodoende een geschikte partij om de spil in de samenwerking te zijn.