Gemeente Westvoorne


Stand van Zaken zoekactie naar explosieven en Bristol Blenheim IV Oostvoornse Meer

Vorige week zijn door een amateur onderwater archeoloog op de bodem van het Oostvoornse Meer voorwerpen aangetroffen die grote gelijkenis hebben met brandbommen uit de Tweede Wereldoorlog.

Eerder is door dezelfde amateur archeoloog in de nabije omgeving van de gevonden explosieven een licht metalen ovalen voorwerp met rijen popnagels waargenomen. Het vermoeden bestaat nu dat het om de Bristol Blenheim IV gaat die op 4 juli 1940 in de monding van de Maas -thans het Oostvoornse Meer- zou zijn neergestort.

De amateur archeoloog heeft zijn vondst gemeld bij de politie. Vandaag start er door de Koninklijke Marine in samenwerking met de Luchtmacht en diverse onderdelen van de Politie Rotterdam Rijnmond een actie om de gevonden explosieven te bergen en elders tot ontploffing te brengen.

Voorts zal een nader onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van een vliegtuigwrak worden ingesteld. Indien dit de Bristol Blenheim IV betreft, is er kans dat er nog stoffelijke resten worden aangetroffen. Van de driekoppige bemanning wordt nog één bemanningslid vermist, de andere twee zijn kort na de crash aangespoeld.

Er zijn dinsdag 15 juli jl. 3 duiken uitgevoerd. De melding klopt, maar de positie van de voorwerpen is niet bekend en dermate onduidelijk dat er thans speciale middelen moeten worden ingezet. Die actie wordt vandaag in gang gezet.