Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Stremming plezier- en scheepvaart

Waterschap baggert 30.000 m³ bagger uit de Lange en Korte Linschoten in Linschoten

15 juli 2008 - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden baggert de Lange en de Korte Linschoten. Gedurende vier maanden zal circa 30.000 m³ bagger worden verwijderd en afgevoerd. Tijdens de werkzaamheden is de Linschoten vanaf de Vrouwenbrug over de Lange Linschoten tot aan het viaduct bij de A12 gestremd voor plezier- en scheepvaart. Tijdens de bouwvak (19 juli tot en met 10 augustus 2008) wordt de stremming opgeheven.

Uitvoering van het werk

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf J. den Breejen & Zoon BV uit Hoofddorp. Met behulp van een schuifboot wordt de bagger over de bodem van de watergang naar een verzamelpunt bij de oever geschoven. Aan de oever schept een graafmachine de bagger over in vloeistofdichte vrachtwagens. Op smalle plekken, bijvoorbeeld in het dorp Linschoten, wordt een varende kraan of een zuigboot ingezet. De zuigboot pompt het slib via een persleiding naar het verzamelpunt, waar het uit het water wordt geschept.

Afhankelijk van de mate van vervuiling van de vrijkomende bagger wordt het verspreid op een perceel langs de Voorboezem Snelrewaard, afgevoerd naar een baggerdepot in Wilnis of afgevoerd naar een baggerdepot in Cabauw.

Baggerwerk, waarom?

Op de bodem van iedere watergang verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze laag met bagger wordt de watergang steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij warm weer het gevolg zijn. Een ondiepe watergang kan ook minder water afvoeren, wat bij heftige regenval tot overstromingen kan leiden. Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen.

Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij deze werkzaamheden.

Verzoek aanwonenden

Aan aanwonenden is in een brief gevraagd tijdig hun eigendommen, zoals bootjes en steigers, uit het water of van de oever te verwijderen. Niet verwijderde obstakels die tijdens het werk in de weg liggen worden door de aannemer tijdelijk verwijderd. Wie exact wil weten wanneer zijn boot of object (steiger) verwijderd moet zijn, kan contact opnemen met de projectmedewerker Carl van Driel, telefoonnummer (06) 15 06 84 49.

Stremming gedurende bouwvak opgeheven

Tijdens de bouwvak (vakantieperiode van 19 juli tot en met 10 augustus) zijn de Lange en Korte Linschoten niet gestremd. Wel is er enige vertraging bij de doorvaart mogelijk. De aannemer zal de werkzaamheden zo veilig mogelijk uitvoeren en met borden de afzettingen, versmallingen en omleidingen aangeven. Het waterschap en de aannemer doen er alles aan om de overlast tot een minimum te beperken

Informatie

Iedereen die aan een watergang woont die gebaggerd gaat worden, ontvangt voor de aanvang van de werkzaamheden een aankondiging in de brievenbus. Op deze site vindt u meer informatie over baggeren, richtlijnen voor natuurbewust baggeren en overzichtskaarten met de precieze baggerlokaties.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben over de uitvoering van het project dan kunt u contact opnemen met projectmedewerker Carl van Driel, telefoonnummer (030) 634 57 60 of projectleider, de heer F. Visser, telefoonnummer (030) 634 58 35.