Gemeente Barneveld


Rekenkamercommissie onderzoekt woonbeleid in Barneveld, Leusden en Nijkerk

De rekenkamercommissies ViP+ starten in Barneveld, Leusden en Nijkerk een onderzoek naar de effectiviteit van de prestatieafspraken tussen gemeenten en woningcorporaties. Welke prestatieafspraken worden gemaakt? Zijn deze afspraken effectief? En wat is de rol van de gemeenteraad? Dat zijn de belangrijkste vragen waar de quickscan een antwoord op dient te geven.

Doel
Waarom kijkt de rekenkamercommissie naar de prestatieafspraken? Het maken van prestatieafspraken tussen gemeenten en woningcorporaties is een actuele kwestie. De beleidsvisie van het rijk stelt dat gemeenten een woonvisie moeten ontwikkelen, op basis waarvan zij prestatieafspraken maken met de woningcorporaties. Ook in Barneveld, Leusden en Nijkerk is het maken van prestatieafspraken nog volop in ontwikkeling. Een andere reden voor dit onderzoek, is dat deze prestatieafspraken concrete gevolgen hebben voor de inwoners.

Uitvoering
De rekenkamercommissie krijgt bij de uitvoering van de quickscan de ondersteuning van een gespecialiseerd bureau. Naast een documentenstudie zullen interviews worden gehouden bij zowel gemeente als woningcorporatie. Omdat het onderzoek in drie gemeenten wordt uitgevoerd, kan onderling een vergelijking worden gemaakt. De resultaten van de quickscan zullen in het najaar worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Lokale rekenkamercommissies
Lokale rekenkamercommissies ondersteunen de gemeenteraad. Zij toetsen het beleid van het gemeentebestuur op effectiviteit, efficiëntie en rechtmatigheid. Waar mogelijk formuleren de commissies op basis van hun onderzoek aanbevelingen voor de toekomst. De rekenkamercommissies ViPJ+ willen hun onderzoek richten op onderwerpen waar ook burgers mee te maken hebben.
Mutatiedatum 16/07/2008