Gemeente Rotterdam

Megaprojecten worden voorbeeld van duurzaamheid

De vastgoedsector gaat op grote schaal samenwerken om Rotterdamse bouwprojecten duurzamer te maken. De gemeente Rotterdam zal duurzame ontwikkeling faciliteren. Een groot aantal partijen ondertekende hiervoor in de ochtend van 16 juli een unieke
samenwerkingsovereenkomst met de wethouders Hamit Karakus van Ruimtelijke Ordening en Mark Harbers van Economie, Milieu en Haven van Rotterdam.

CO2 Reductie
Vanuit de vastgoedwereld zeggen beleggers, ontwikkelaars, ontwerpers en kennisinstellingen toe dat ze zich zullen inspannen om duurzaam te ontwikkelen in Rotterdam. Het resultaat moet zijn dat in elk onderdeel van de levenscyclus van een gebouw (van plan en ontwerp via bouw- en gebruiksfase tot en met de sloop) aandacht is voor reductie van de CO2-uitstoot. Vanaf 2009 wordt zo een kwart van de CO2-uitstoot bespaard, en al vanaf 2011 de helft.

Belangrijke stap
Wethouder Karakus loofde de stap van de ondernemers: 'Belangrijker nog dan welke norm ook die we onszelf opleggen, is de intentie om een grote stap te maken.' Het is voor het eerst in Nederland dat bouwers op zo'n grote schaal de handen ineen slaan om duurzamer te bouwen. Samen zijn de ondertekenaars goed voor een fors deel van het nieuwbouwvolume in de havenstad.

Betrokken projecten
Deze overeenkomst heeft onder meer betrekking op:
* het door de gemeente nieuw te bouwen Stadskantoor;
* het gebied Stadshavens;

* projecten op de Wilhelminapier, zoals 'Baltimore';
* de tweede Rotterdamse 'Koopgoot';

* de verbouwing van het oude postkantoor op de Coolsingel;
* renovatieproject met 'passiefhuis-label' op het Noordereiland.

Duurzamere keten
De kern van de overeenkomst is dat ondertekenaars gebouwen en gebieden duurzamer gaan maken en daarvoor samen concrete stappen gaan zetten. Het resultaat van slimme ontwerpen zal zijn dat de gebouwen tijdens hun gebruiksfase minder energie vragen voor bijvoorbeeld verlichting en verwarming. Materiaal- en proceskeuzes rondom de bouw zullen zorgen dat er minder CO2 vrijkomt bij de bouw en de sloop van de panden. Daarnaast willen de ondertekenaars in overleg met de uiteindelijke gebruikers gaan werken aan energiebesparing in de panden. Zo worden de gebouwen en gebieden over de hele keten duurzamer.

Bron: Bestuursdienst, 16-07-2008