Jongeren verdienen focus in Rotterdams woningbeleid

16/07/2008 13:05

Economic Development Board Rotterdam

Wonen in een zeecontainer, een 'studentenfunda', collectieve tuinen en twee huizen voor de prijs van één. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het advies 'Innovatieve woonvormen voor jongeren' van de Young Economic Development Board Rotterdam (YoungEDBR) en de Rotterdamse Jongerenraad (RJR). Gezamenlijk adviseren de jongerenadviesraden aan het College van Burgemeester en Wethouders om slimme en innovatieve concepten in te zetten om zo het wonen van jongeren in het centrum van Rotterdam aantrekkelijker te maken. Het advies is op 16 juli officieel aan wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) overhandigd.

Jongeren spelen grote rol

Het College van B? heeft de ambitie om van de binnenstad van Rotterdam een bruisend stadscentrum te maken, waar je kunt wonen, werken, winkelen en uitgaan. De YoungEDBR en RJR menen dat vooral jongeren een grote bijdrage kunnen leveren aan deze ambitie. Jonge mensen zorgen voor de dynamiek en leefbaarheid van steden. De verbetering van wijken begint vaak met de vestiging van studenten als pioniers. Ook jonge gezinnen kunnen een belangrijke economische meerwaarde hebben. Jongeren en kinderen zijn de meest intensieve gebruikers van de buitenruimte en dragen zo bij aan de levendigheid van de buurt. Gezinnen met kinderen zorgen bovendien voor een economisch draagvlak voor vele voorzieningen.

Eigen wensen en oplossingen

Zowel jonge gezinnen als starters en studenten hebben eigen behoeftes en stellen specifieke randvoorwaarden aan het wonen in het centrum. Bij elke doelgroep passen dan ook andere oplossingen en kansen.

Jonge gezinnen

Jonge gezinnen hebben behoefte aan een woonruimte met een tuin. Dit is momenteel nauwelijks mogelijk in het centrum van Rotterdam. Het aanleggen van collectieve tuinen als groene oases in de stad is volgens de YoungEDBR en RJR een uitstekende oplossing om ouders met kinderen in het centrum te behouden of aan te trekken. Vooral in de dichtbebouwde gebieden waar de grond schaars en duur is. Een andere oplossing is het gecombineerd verkopen van een appartement in het centrum, met een volkstuin elders in de stad. Ook door strandhuisjes gecombineerd aan te bieden met een appartement in het stadscentrum, worden jonge gezinnen verleid om in het centrum te wonen.

Starters

Bij starters gaat het niet zozeer om de woonruimte, maar om de omgeving. Dit betekent goede voorzieningen, een ruim aanbod van horeca, stedelijke openingstijden en een 24-uurs economie.

De innovatieve woonvorm van bestemmingsvrije gebouwen sluit perfect aan bij deze doelgroep, waarbij je ruimte in een pand koopt of huurt, waar alles mee mogelijk is: wonen en werken in allerlei vormen en variaties. De YoungEDBR ziet het gebied rondom het nieuwe Centraal Station als het ideale gebied om een dergelijk bestemmingsvrij gebouw te ontwikkelen en zo bij te dragen aan een levendige plek.

Wonen in hyperflexibele design containers die verdeeld staan over de stad. Deze innovatieve woonvorm sluit aan bij het stoere, dynamische, jonge en innovatieve karakter van de stad.

Deze zeecontainers zijn van binnen door middel van slimme oplossingen te gebruiken als (deel van) een woning. De containers komen niet op een plek te staan, maar verspreid door de stad. In parken, tussen woningen, op de Bijenkorf, aan de Maas, bij de Blaak, naast het station of op het Groothandels gebouw. Overal waar mensen willen wonen. Een keuze die tot nu toe nog geen enkele stad kon bieden.

Studenten

Wat studenten willen is een plek in de stad om hun vermoeide lijf neer te leggen na een dag lang studeren en werken, een avond en nacht lang bijverdienen of uitgaan. In wat voor een woning zijn of haar bed staat maakt de student niet zo veel uit, als het maar betaalbaar is.

Uit een uitgebreide enqu(ee)te is naar voren gekomen dat veel studenten niet weten hoe ze aan een woning kunnen komen. De YoungEDBR pleit voor een 'studentenfunda', een studenten site voor, door en met jongeren waarop ze kunnen zoeken op criteria als openbaar vervoer, aanbod van horeca, sportvoorzieningen, scholen en waar wonen welke studenten.

Om potentiële starters een kans te geven op de huurwoningmarkt is het belangrijk dat zij op tijd staan ingeschreven voor een woning. Jongeren die in Rotterdam een opleiding volgen zouden vanaf hun 2e studiejaar automatisch ingeschreven moeten worden voor een woning. Nadat de studie is afgerond hebben zij de mogelijkheid om zich in Rotterdam te vestigen.

Nauwe samenwerking

Het advies is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de YoungEDBR en de RJR. Beide partijen brengen de mening van jongeren onder de aandacht van de gemeente.

De onderwerpen en projecten waarmee de YoungEDBR zich bezighoudt, houden verband met economische ontwikkelingen vanuit een jongerenperspectief. Deze economische adviesraad bestaat uit jongeren tot 35 jaar. RJR richt zich met name op jongeren tot 24 jaar en hun adviezen hebben betrekking op zeer uiteenlopende onderwerpen.

Meer informatie

Het advies 'Innovatieve woonvormen voor jongeren', is in te zien en op te halen op www.youngedbr.nl.