Gemeente Gouda


Gouda en ontwikkelaars beëindigen overeenkomst Business Park Gouda (16-7-2008)

De gemeente Gouda en de projectontwikkelaars van BPG BV hebben samen de conclusie getrokken dat realisatie van Business Park Gouda met het oorspronkelijke ambitieniveau op dit moment niet haalbaar is. Zij beëindigen dan ook de ontwikkelingsovereenkomst, die in 2005 werd afgesloten. De ontwikkelaars zien wel kansen voor individuele kantoorgebouwen langs de A12 zone en individuele winkelontwikkelingen zoals de Vrijbuiter in het middengebied.

In 2005 hebben BPG BV -een samenwerking van TCN en OVG Projectontwikkeling- en de gemeente Gouda afspraken gemaakt om samen te werken aan een hoogwaardig kantorenpark en een innovatief detailhandelsconcept in het middengebied van de Goudse Poort. Het oorspronkelijk stedenbouwkundig ontwerp ging uit van het stapelen van de functies parkeren, winkels en kantoren. Een veel gekozen oplossing voor een groot programma in een klein gebied. Als gevolg van de stijgende bouwkosten, de onzekerheid in de financiële markt en de vastgoed markt is vastgesteld dat de kansen op een succesvolle gebiedsontwikkeling sterk zijn afgenomen.

De afgelopen maanden zijn alternatieven gezocht en doorgerekend, maar ondanks deze inspanning heeft dit niet geleid tot een kansrijk plan. Hiermee is het welslagen van deze gebiedsontwikkeling dusdanig afgenomen dat gemeente en ontwikkelaars hebben besloten om de ontwikkelingsovereenkomst te beëindigen.

De gemeente ziet goede kansen om met meerdere ontwikkelaars de revitalisering van de hele Goudse Poort (60 hectare) aan te pakken. Op de Goudse Poort zijn meerdere vastgoedeigenaren met plannen voor herontwikkeling. TCN en OVG Projectontwikkeling onderzoeken of zij met kleinschaliger initiatieven kunnen komen. Zo hebben de inspanningen van TCN geleid tot de komst van de Vrijbuiter en heeft OVG op de Goudse Poort een kantoor ontwikkeld voor Centric.


---