Gemeente Medemblik

Canon van de Noord-Hollandse

De eerste regionale Canon van de Waterstaatgeschiedenis is gereed. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft als eerste waterschap een eigen regionale Canon van de Waterstaatgeschiedenis opgesteld. De Canon bestaat (in navolging van de landelijke Canon van de vaderlandse geschiedenis) uit een aantal zogeheten `vensters'. De geschiedenis van het eeuwenlange gevecht van de mens tegen het water in onze regio krijgt in 30 historische mijlpalen reliëf.

De Canon omvat de periode van ca. 700 tot heden. In die periode hebben vele mensen en later ook honderden waterschappen in Noord-Holland het landschap vormgegeven en behouden. Het water werd gekeerd, gekanaliseerd, gezuiverd en toebedeeld in het belang van de boeren, de stedelingen en de natuurliefhebbers.
Kennis van de geschiedenis helpt om het heden te begrijpen en verstandige besluiten voor de toekomst te nemen, zeker nu onder andere discussies over klimaatverandering, dijkversterking en dergelijke volop actueel zijn. Vandaar dat HHNK besloten heeft deze Canon te ontwikkelen.

Van kolonisten tot wateroverlast
Het eerste venster gaat over de eerste kolonisten die het moerassige veen in de 8e eeuw ontgonnen waardoor het drooggevallen veen aan de buitenlucht snel verteerde en de bodem begon te dalen. Daardoor werd het water een bedreiging. Een geschiedenis met landverlies, dijkaanleg en doorbraken en het ontstaan van zeegaten, grote meren en eilanden. Het laatste venster schetst de ernstige wateroverlast van 1994 waarbij de Schermerboezem volliep, polders gedeeltelijk blank kwamen te staan en huizen het niet droog konden houden. De vensters zijn geïllustreerd met veel oud kaartmateriaal en foto's en is in te zien op de website van HHNK: www.hhnk.nl.