Politie Gelderland-Midden

Politie waarschuwt voor oplichters

Publicatiedatum: 16-7-2008 14:06:03

VELP - In Velp en Dieren blijken de afgelopen maanden oplichters actief te zijn die door middel van de zogenaamde babbeltruc geld en sieraden afhandig proberen te maken.

Personen die zich uitgeven als medewerker van een gemeente of gasbedrijf bellen aan bij mensen en geven aan dat er een lekkage is geconstateerd aan de riolering of gasleiding. De bewoners wordt vervolgens gevraagd of er geld of sieraden in de woning aanwezig zijn. De betreffende medewerkers zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat het geld en de sieraden veilig worden opgeborgen totdat de lekkage is gerepareerd.

De afgelopen maanden kwamen er zeven meldingen binnen bij de politie. Gelukkig is het in alle gevallen bij pogingen gebleven omdat de bewoners op een adequate manier reageerden. De politie waarschuwt alert te zijn voor dit soort praktijken en heeft de volgende tips:

o Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs. Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.
o Wees alert bij vreemden. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat degene aan de deur niet binnen.
o Geef nooit uw pincode of waardevolle spullen af! o Ga nooit in op afspraken aan de deur!
o Houd uw pinpas en pincode altijd apart!
o Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.
o Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd bij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!

Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie. Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen. Goede persoonsbeschrijvingen en kentekens van eventueel gebruikte vervoermiddelen zijn daarbij van belang. Neem contact op met de politie en maak een afspraak voor het doen van aangifte. Voor uw aangifte wordt dan tijd vrijgemaakt en kunt u al uw informatie kwijt.

voor nadere informatie:
Persloket Bureau Communicatie
Politie Gelderland-Midden
026 376 3053

---