KNHS


Paspoorten van het Europees Stamboek ongeldig
16 juli 2008

ERMELO (KNHS) - De KNHS ontvangt met regelmaat startkaartaanvragen waarbij pagina's van een Paardenpaspoort uitgegeven door het Europees Stamboek (ES) zijn bijgevoegd.

Het Europees Stamboek is geen erkend stamboek en daarom ook geen erkende paspoortuitgevende instantie, aldus het Productschap Vee en Vlees (PVV). Het Productschap stelt wettelijke bepalingen vast voor het uitgeven van identiteitsdocumenten voor paardachtigen. Ook wordt door het PVV vastgesteld welke organisaties paspoorten mogen uitgeven.

Dit heeft niets te maken met de reglementaire bepalingen van de KNHS, maar specifiek met de wettelijke bepalingen die gelden voor houders van paardachtigen. Aangezien wel startkaartaanvragen met kopieën van een zogenoemd Europees Stamboek-paspoort worden opgestuurd, vindt de KNHS dat zij haar leden hier op moet wijzen. Wanneer een paard of pony wordt vervoerd over de openbare weg en wanneer wordt deelgenomen aan wedstrijden moet bij het paard/de pony een geldig (ofwel wettelijk erkend door het Productschap Vee en Vlees) Paardenpaspoort zijn.

Op de website www.nl-paardenpaspoort.nl van het PVV staan alle erkende stamboeken en paspoortuitgevende instanties vermeld. Wanneer u een paspoort heeft van het Europees Stamboek, neemt u dan telefonisch contact op met de afdeling I&R van de KNHS op 0577 408 230.