Gemeente Breda

Breda vindt mammoettand tijdens werkzaamheden Nieuwe Mark

Het stuk mammoettand is een halve meter groot en is morgen te bezichtigen in het informatiecentrum van De Nieuwe Mark aan de Markendaalseweg.

Het informatiecentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 13.00 uur.

Afgelopen maandag, tijdens grondwerkzaamheden voor de Nieuwe Mark is de tand aangetroffen in aangevoerd zeezand. Het Natuur Informatie Centrum van Naturalis heeft een aantal foto's van de tand bestudeerd. Hieruit is gebleken dat het gaat om een stuk slagtand van de Wolharige mammoet (Mammuthus primigenius). Het gevonden stuk slagtand is vrij krom. Sterk gekromde tanden zijn kenmerkend voor wat oudere dieren, met name stieren.

In Nederland kwam de Wolharige mammoet voor van 200.000 jaar geleden tot 10.000 jaar geleden. Het klimaat was koud en droog. De mammoet leefde op de zogenaamde mammoetsteppe: een koude, open vlakte die op het hele noordelijk halfrond te vinden was. Hij verdween toen het klimaat zo'n 10.000 jaar geleden plotseling warmer werd.

Vrijdag aanstaande gaat de tand naar de afdeling Erfgoed van de gemeente Breda, waar hij gedocumenteerd wordt. Daarna is de tand vanaf half augustus weer te zien in het informatiecentrum van De Nieuwe Mark.

Breda, 16 juli 2008