Gemeente Haren

Wens van De Alekamp om uit te breiden in Onnen

Stellingen en levendige discussies

16/07/2008

Dinsdagavond 24 juni jl. was er in dorpshuis De Tiehof in Onnen overleg tussen bewoners van Onnen, de gemeente, Woonborg en De Alekamp over de plannen voor een mogelijke invulling van `terrein Hooiveld' en over de wens van De Alekamp uit te breiden op het weilandje aan de westzijde van de Koelandsdrift. Aan de hand van prikkelende stellingen hadden bewoners de gelegenheid hun mening te geven over de plannen in relatie tot de leefbaarheid van het dorp. Binnenkort zal er een meer gedetailleerd verslag volgen van de resultaten van deze avond. Voor nu willen we volstaan met enkele impressies.

Opkomst
Dat er vanuit de bewoners veel belangstelling was voor de discussie bleek uit de grote opkomst. Meer dan 70 mensen namen deel. We denken dat de grote opkomst mede te danken is aan de voorbereiding van de avond in samenwerking met Dorpsbelangen. Wethouder Niezen schetste de aanleiding van deze avond: het verzoek van De Alekamp aan de gemeente om uit te mogen breiden in Onnen en de mogelijkheid van sociale woningbouw op terrein Hooiveld. De wethouder benadrukte nog eens dat er op dit moment geen concrete plannen zijn. Het doel van de avond is te vernemen wat inwoners van Onnen vinden van het verzoek van De Alekamp en van woningbouw door Woonborg op terrein Hooiveld. Nauw daarmee samen hangt de vraag wat dat kan betekenen voor de leefbaarheid van het dorp Onnen. De Alekamp en Woonborg schetsten in het kort hun eigen organisatie en hun visie op de mogelijke plannen.

Discussie
Ruim anderhalf uur werd er vervolgens aan acht tafels stevig gediscussieerd over de stellingen en vragen van Woonborg en De Alekamp. Uiteraard verschilden de meningen. Vooruitlopend op het compleet verslag een greep uit de gehoorde meningen.

Gebrek aan voorzieningen leidt volgens verschillende aanwezigen niet, volgens anderen juist wel, tot vertrek van ouderen uit Onnen. Sommigen vonden dat Onnen in dit opzicht niet anders is dan andere vergelijkbare dorpen. Mensen die in Onnen gaan wonen weten dat er geen voorzieningen zijn. Woningbouw zal volgens verschillende aanwezigen niet zoveel veranderen aan de leefbaarheid van het dorp. Maar als er gebouwd wordt dan voor jonge gezinnen. Aanwezigen gaven over het algemeen de voorkeur aan betaalbare koop boven sociale huur. Bestaande huurwoningen zouden wel verbeterd moeten worden.

Sommige aanwezigen onderscheven de stelling dat De Alekamp een goede rol kan spelen als het gaat om nieuwe voorzieningen, anderen zagen niet zoveel in deze mogelijkheid. Sommigen vonden ook dat het contact tussen De Alekamp en het dorp de laatste jaren wat minder is geworden. Het ontbreken van goed openbaar vervoer en een winkel wordt over het algemeen wel gezien als een probleem voor Onnen.

Over het algemeen vonden deelnemers woningbouw op de locatie Hooiveld acceptabel voor zover dat tenminste binnen de huidige belijning van de boerderij en de schuren blijft. Verschillende deelnemers gaven aan woningbouw in de boerderij zelf aanvaardbaar te vinden, eventueel iets met zorg. Zichtlijnen blijven belangrijk. Verschillende aanwezigen verwezen daarbij naar het Dorpsomgevingsplan Onnen. Sommigen suggereerden dat terrein Hooiveld wellicht een betere locatie is voor uitbreiding van De Alekamp.

Verschillende aanwezigen vonden uitbreiding van De Alekamp op het weilandje aan de Koelandsdrift geen goed idee. Liever ziet men uitbreiding op het terrein van De Alekamp aan de Mottenbrink zelf. De gemeente werd geadviseerd nog eens goed met de provincie te overleggen over uitbreidingsmogelijkheden aan de Mottenbrink. Nieuwbouw moet in elk geval wel passend zijn voor Onnen. Dus niet te groot, niet te hoog en een landelijk karakter.

De avond werd afgesloten met een vragenrondje en de toezegging dat aanwezigen en inwoners van Onnen het verslag ontvangen en dat de gemeente, Woonborg en De Alekamp in het najaar Onnen zal informeren over het verdere verloop van de beide plannen.