Gemeente Alkemade


Raadsbesluiten naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wro

16-07-2008

Op 1 juli is de Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. Deze wet vervangt de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO; let op het verschil in afkortingen). De wetswijziging omvat tal van veranderingen. Kort samengevat komt het er op neer dat de procedure voor het vervaardigen of wijzigen van een bestemmingsplan is vereenvoudigd en in de praktijk minder tijd kost. Dit vooral omdat het vereiste van provinciale goedkeuring is komen te vervallen. Daarnaast verandert er veel in de terminologie. De in het taalgebruik ingeburgerde term "vrijstelling" verdwijnt. In plaats daarvan spreekt de nieuwe wet van "ontheffingen". Daar waar vroeger een tijdelijke of binnenplanse vrijstelling aan de orde was, wordt dat nu een tijdelijke of binnenplanse ontheffing. De vrijstellingsprocedure ex artikel 19, derde lid, van de WRO is vervangen door een procedure inzake een zogenaamde "buitenplanse ontheffing". Inhoudelijke verschillen zijn er niet zo veel. Dat ligt anders wat betreft de oude artikel 19, eerste en tweede lid, WRO-vrijstellingen. Die worden niet vervangen door een vergelijkbare procedure. Bouwplannen, ten aanzien waarvan in de oude situatie één van deze twee procedures werd gevolgd, worden in de nieuwe situatie slechts vergund door eerst een bestemmingsplan(netje) te vervaardigen of te wijzigen.

Wat verandert er voor u?
Voor de meeste (indieners van) bouwaanvragen verandert er niet zo veel. Bouwplannen die vergunningsvrij of in overeenstemming met het bestemmingsplan zijn, of die een tijdelijke, binnenplanse of buitenplanse ontheffing behoeven, worden op ongeveer dezelfde wijze afgedaan als onder de oude wet het geval was. De dagelijkse praktijk ten aanzien van het vergunnen van dakkapellen, bijgebouwtjes, carports en dergelijke blijft vrijwel ongewijzigd. Voor bouwaanvragen die in vrij sterke mate in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan (de oude artikel 19, eerste en tweede lid, WRO-gevallen)is voortaan echter een bestemmingsplan of planwijziging nodig. Dat betekent dat in die gevallen andere eisen kunnen worden gesteld aan de aanvraag wat betreft de over te leggen bescheiden en in sommige gevallen zal ook sprake zijn van een hogere legesaanslag.

Raadsbesluiten naar aanleiding van de nieuwe wet
In zijn vergadering van 7 juli 2008 heeft de gemeenteraad een tweetal besluiten genomen naar aanleiding van de inwerkingtreding van de nieuwe wet. In de eerste plaats is de Legesverordening aangepast. De nieuwe planfiguren (de ontheffingen en het bestemmingsplan op aanvraag) kwamen in de oude verordening vanzelfsprekend niet voor. Daar is de verordening op aangepast. Daarnaast heeft de gemeenteraad besloten zijn bevoegdheid tot het nemen van besluiten, die vergelijkbaar zijn met de oude artikel 19, eerste lid en tweede lid, WRO-vrijstellingen over te dragen aan het college van burgemeester en wethouders. De wijziging van de Legesverordening en het voornoemde delegatiebesluit treden in werking op de eerste dag na de datum van deze publicatie, dus op 17 juli 2008, en werken terug tot en met 1 juli 2008.

Illegaal bouwen? Afbreken of dubbele leges betalen Los van de wetswijziging heeft de gemeenteraad besloten dat in de gewijzigde Legesverordening wordt opgenomen dat bouwen zonder bouwvergunning strenger wordt aangepakt. Wanneer geconstateerd wordt dat sprake is van een illegaal bouwwerk, wordt allereerst, net zoals nu het geval is, worden getoetst (ruimtelijk, functioneel, welstandelijk) of legalisering tot de mogelijkheden behoort. Wanneer dit het geval is, en het bouwwerk dus kan blijven staan, wordt de overtreder voortaan wel geconfronteerd worden met een verhoging van de legesaanslag met 100% ter zake van de bouwaanvraag, die hij alsnog moet indienen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer De Boer van de Afdeling Wonen en Milieu, sectie Ruimtelijke Ordening, op tel. (071) 332 72 91.