AutoRai

Mitsubishi Motors introduceert geheel nieuwe Dakar Racer

(7/16/2008)
Sinds het merk voor het eerst aan een race deelnam (1962 Macao Grand Prix / Mitsubishi 500), is Mitsubishi Motors nauw verbonden met de autosport. Mitsubishi excelleerde in diverse disciplines (Circuit: 1971 winnaar Japanse Grand Prix / Colt F2000, WRC: 4 titels voor rijders + 1 constructeurstitel / Lancer Evolution, Cross Country: 12 Dakar-overwinningen / Pajero).

Door de jaren heen hebben de uitzonderlijke vaardigheden van rijders en co-drivers, de efficiency van de raceteams, de kwaliteit en betrouwbaarheid van de autoâs, evenals de technische competentie van haar R&D-centra, Mitsubishi wereldwijd een uitstekende reputatie op autosportgebied bezorgd.

Laboratorium
Als introductiespringplank voor het op de markt brengen van nieuwe modellen heeft de autosport tot enkele blijvende legenden geleid, zoals de Pajero, maar ook de Lancer / Lancer Evolution. De sportieve varianten hebben daarbij steeds de marketing van productieautoâs ondersteund, zoals ook weer het geval is bij de onlangs geïntroduceerde âGlobal Projectâ Lancer-familie (Sports Sedan, Sportback, Ralliart, Evolution).

Als praktisch gericht testlaboratorium heeft autosport ook de reikwijdte vergroot van Mitsubishiâs Okazaki R&D-centrum door nieuwe terreinen te verkennen, variërend van 4-Wheel Drive tot turbodrukvulling â allemaal technieken die vervolgens zijn toegepast op de normale productieautoâs & SUVâs, van Lancer tot Pajero.

Crossover
Vandaag zet Mitsubishi Motors Corporation (MMC) opnieuw een belangrijke stap op deze weg door het aankondigen van de volgende generatie rallyauto: de volledig nieuwe crossover âRacing Lancerâ. Met deze auto hoopt MMC haar autosport-activiteiten een nieuwe dimensie te geven door 35 jaar Lancer-succes te combineren met 25 jaar Pajero-heroïek.

Als crossover van on-road & off-road rallykwaliteiten met personenauto- & SUV-eigenschappen is de Racing Lancer op een bredere doelgroep gericht dan zijn voorgangers, waarbij er tegelijk naar is gestreefd om de sportieve carrière van de Lancer een nieuwe impuls te geven.

Met een sportief hatchbacksilhouet dat geïnspireerd is op de zojuist aangekondigde 5-deurs Lancer Sportback zal de Racing Lancer Mitsubishiâs offensief in de personenautosector ondersteunen, net zoals in 2006 de vorige Pajero Evolution parallel aan de volgende generatie Pajero werd gelanceerd.

Dieselmotor
Om meer concrete resultaten te tonen op de komende Parijse Autosalon*, verdubbelt MMC haar inspanningen voor dit offensief dat als raamwerk geldt voor Mitsubishiâs middellangetermijn personenautostrategie voor Europa â het combineren van het sportief erfgoed met groen design â onder het ongebruikelijke motto van âEén segment / Eén (groene) oplossingâ.

Net zo ongebruikelijk zal de rol van de Racing Lancer zijn als MMCâs ambassadeur voor dieseltechnologieën: de groene oplossing die door het concern is verkozen voor het C/D-segment waarin de Lancer opereert.

Hoewel een relatieve nieuwkomer op het gebied van dieselmotoren, heeft Mitsubishi zeer veel ervaring in het ontwikkelen van nieuwe motortechnieken. Zo heeft het bedrijf sinds de jaren â70 een pioniersrol vervuld bij het ontwikkelen van emissieregel-systemen, balansassen, turbodrukvulling, directe inspuiting, etc. Deze know-how en ervaring is gemobiliseerd voor het opzetten van een dieselontwikkelingsafdeling binnen het concern: een kenniscentrum bedoeld voor het ontwikkelen en construeren van een breed scala aan dieselaggregaten.

Vanaf de geheel nieuwe 4N13 viercilinder Euro V motor, die in 2009 voor het eerst in de Lancer wordt toegepast, tot de 3,0 liter V6-competitiemotor met turbo voor de Racing Lancer, zullen al deze krachtbronnen dezelfde know-how delen, evenals dezelfde essentiële groene voordelen van de dieseltechnologie, namelijk een gering brandstofverbruik en lage uitlaatemissies.

Doel: Dakar!
De Racing Lancer is een âSuper Productionâ cross-country rallyauto, die ontwikkeld is overeenkomstig de Groep T1-reglementen van de FIA (gemodificeerde cross-country rallyautoâs). Het model voldoet ook aan de nieuwe regels die naar verwachting in 2010 van kracht worden.

Gesteund door een uiterst bemoedigende testperiode van de nieuwe motor â die de afgelopen maanden al diverse malen in wedstrijden is ingezet in de Pajero Evolution (MPR14) â is Mitsubishi Motors ervan overtuigd dat de Racing Lancer een hoofdrol zal gaan spelen in de 2009 Dakar-rally.

Zoals al aangekondigd, zal deze race volgend jaar een nieuw terrein betreden door van Afrika naar Zuid-Amerika te verhuizen. Hiermee zal het evenement een nieuwe start maken, net als de Racing Lancerâ¦


* Persdagen: 2/3 oktober / openstelling voor het publiek: 4 t/m 19 oktober (http://www.mondialautomobile.com/)