Gemeente Lopik

Nieuws

Antiek glaswerk uit Lopikerkapel te bezichtigen

Ruim anderhalf jaar geleden kocht Oostenrijker Hans Altmann een bijzonder glas in een veilinghuis in Noord-Oostenrijk. De verzamelaar ontdekte dat in dit glas, dat dateert uit 1772, onder meer de naam Lopikerkapel -in oude benaming- gegraveerd stond. Na bemiddeling van de klankbordgroep Lopikerkapel en financiële ondersteuning van de gemeente is het antieke glas terug in Lopik. Het zal vanaf maandag 21 juli 2008 in een vitrine in de hal van het gemeentehuis in Lopik tentoongesteld worden.

Hans Altmann was geïnteresseerd in de herkomst van zijn aanwinst. Via internet kwam hij in contact met Lydia Blom, lid van de klankbordgroep Lopikerkapel. Uiteraard was de klankbordgroep erg geïnteresseerd in dit antieke glaswerk en enthousiasmeerde de verzamelaar het glaswerk te verkopen en het naar zijn oorspronkelijke plaats terug te brengen. Hans Altmann besloot het glas tegen een relatief lage prijs aan te bieden aan de klankbordgroep. De klankbordgroep benaderde de gemeente voor financiële ondersteuning en het college besloot geld beschikbaar te stellen vanuit het budget voor cultureel erfgoed.

Inmiddels is het antieke glas terug in Lopik. Een uitstekende timing zo halverwege het `jaar van het religieus erfgoed'. Het glaswerk wordt vanaf maandag 21 juli 2008 tentoongesteld in een vitrine in de hal van het gemeentehuis in Lopik. Bij speciale gelegenheden zal het glas worden uitgeleend aan Lopikerkapel. Hans Altmann heeft met het glas een aantal informatieve boeken meegestuurd, waaruit geïnteresseerden mogelijk extra informatie kunnen halen.

Het antieke glaswerk is vanaf maandag 21 juli 2008 gedurende drie maanden tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kosteloos te bezichtigen. De openingstijden zijn:

* alle werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur

* dinsdagmiddag van 14.00 tot 20.00 uur

* woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur