16 jul 2008 />
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: 045

Onderzoekers van departement Dierwetenschappen van Wageningen Universiteit doen onderzoek naar een nieuw concept voor de huisvesting van vleeskuikens. In dit systeem worden eieren uitgebroed in de stal waar de kuikens ook gehuisvest worden. Hierdoor is verplaatsing niet nodig en hebben de kuikens nadat ze zijn uitgekomen direct toegang tot water en voedsel. Dit in tegenstelling tot reguliere ketens waar de kuikens na uitkomen verplaatst moeten worden naar de stal. De onderzoekers veronderstellen dat het direct beschikbaar hebben van water en voedsel de gezondheid van het kuiken vergroot.

Het nieuw huisvestingssysteem wordt geproduceerd door Vencomatic BV, onder de naam Patiosysteem. Het promotieonderzoek wordt uitgevoerd door Ir. Lotte van de Ven van Wageningen Universiteit, onder supervisie van prof. Bas Kemp, Adaptatiefysiologie, en prof. Peter Groot Koerkamp, Agrarische bedrijfstechnologie. Van de Ven onderzoekt de effecten van het Patiosysteem op het welzijn en de gezondheid van het kuiken. Door de thermoregulatie en darmontwikkeling van het kuiken te monitoren worden de effecten van het systeem op het kuiken vanaf de geboorte tot aan de slacht bestudeerd. Voor dit onderzoek wordt er gebruik gemaakt van een onderzoeksfaciliteit in Vessem waar 30000 kuikens gehouden worden.

Dit promotieonderzoek speelt in op de maatschappelijke vraag naar systemen die zorg dragen voor een hoger dierenwelzijn en diergezondheid. De leerstoelgroep Adaptatiefysiologie richt zich in een van haar onderzoekslijnen op de ontwikkeling van kuikens rondom uitkomst, waarbij aspecten van opslag van eieren, broeden, vroege voeding, opvangtemperatuur en immuniteitsopbouw in diverse projecten onderzocht worden.
In de tweede helft van dit jaar worden de eerste onderzoeksresultaten verwacht.