Baarmoederhalskanker

Reactie op petitie Stop Baarmoederhalskanker

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

PG-CB-U-2858171

16 juli 2008

In uw brief van 16 juni 2008 vraagt u mijn reactie op de petitie van de organisatie `Stop Baarmoederhalskanker' te Mook, inzake baarmoederhalskanker. Deze organisatie heeft als doel de bewustwording rondom de ziekte baarmoederhalskanker te vergroten en heeft de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 20 mei 2008 een petitie aangeboden. De petitie is ondertekend door bijna 200.000 personen, van wie velen hun eigen verhaal op het forum hebben achtergelaten. Dit zijn vaak schrijnende verhalen van degenen die hun dochter of vriendin veel te vroeg hebben verloren.

Ik ben mij ervan bewust dat baarmoederhalskanker een vreselijke ziekte is en ik zie het ook als een groot volksgezondheidsprobleem: meer dan 600 nieuwe gevallen per jaar en rond de 200 sterfgevallen. Bovendien zijn de kansen op genezing beter als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom biedt de overheid het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker (het uistrijkje) aan alle vrouwen van 30 tot 60 jaar aan.

Er zijn veelbelovende ontwikkelingen en technieken die het bevolkingsonderzoek verder kunnen verbeteren. Ik heb de Gezondheidsraad gevraagd mij te adviseren over de beste manier om baarmoederhalskanker te bestrijden. Op 1 april kwam de Gezondheidsraad met een deeladvies over HPV-vaccinatie: het deel over de verbetering van het bevolkingsonderzoek moet nog volgen.

De organisatie `Stop Baarmoederhalskanker' vindt dat mensen in de praktijk nog te weinig over baarmoederhalskanker, de symptomen en de eventuele gevolgen weten en pleit voor de volgende acties:


1. Meer voorlichting over het HPV-virus;

2. Op jongere leeftijd beginnen met het maken van uitstrijkjes en deze vaker herhalen;

3. Toegang tot vaccinatie voor alle vrouwen en jonge meisjes.


1. Voorlichting

Op dit moment zijn het RIVM en andere relevante partijen druk bezig om de voorlichting over HPV en de rol van HPV bij het ontstaan van baarmoederhalskanker te verbeteren. Deze voorlichting gaat in op drie aspecten, namelijk, veilig vrijen (doelgroep de jeugd), vaccinatie (doelgroep de jeugd en ouders) en bevolkingsonderzoek (doelgroep vrouwen van 30 en ouder).