Senternovem


16-07-2008 | Midden en kleinbedrijf krijgt steuntje in de rug van Europese Commissie

Het Europese mkb biedt mogelijkheden voor duurzame groei en meer werkgelegenheid, maar moet beter geholpen worden zich volledig te ontplooien. Daarom heeft de Europese Commissie (EC) op 25 juni de Small Business Act voor Europa gepresenteerd. Uitgaande van tien basisbeginselen worden hierin beleidsacties voor de Commissie en de lidstaten voorgesteld. Hoewel 99 procent van de bedrijven in de EU tot het mkb behoort (bedrijven met ten hoogste 250 werknemers en een omzet van maximaal 50 miljoen euro) wordt in de wetgeving en administratieve procedures doorgaans geen rekening gehouden met de bedrijfsgrootte. Dat betekent dat 23 miljoen bedrijven in het mkb aan dezelfde administratieve verplichtingen moeten voldoen als de 41.000 grote bedrijven in Europa.

Tweede kans na faillissement
Dat moet anders, heeft de EC bedacht. De Small Business Act omvat een pakket maatregelen waardoor het mkb ten volle van de interne markt kan profiteren en internationale markten kan betreden. Zo moeten ondernemers na een faillissement een tweede kans krijgen, moet de toegang tot financiering makkelijker worden gemaakt en moet het mkb de gelegenheid krijgen in te spelen op milieu-uitdagingen.

Naast de eerdere toezegging van de EC om de administratieve lasten in 2012 met 25 procent te verminderen mag de tijd die nodig is om een nieuw bedrijf op te zettten niet meer dan een week bedragen. En de tijd die nodig is om de nodige vergunningen te krijgen mag - als het aan de EC ligt - niet langer zijn dan een maand. Daarnaast moet er een eenloketsysteem komen waar ondernemers voor hulp terechtkunnen bij het starten van een bedrijf en het aantrekken van personeel.

Meer geld voor innovatie
Verder stelt de EC voortaan concrete data waarop verordeningen en beschikkingen met gevolgen voor bedrijven in werking treden, komt meer geld beschikbaar voor onderzoek en ontwikkeling (innovatie), dienen kleine ondernemers binnen de vastgestelde termijn van dertig dagen betaald te worden en komt er een lager btw-tarief voor lokale diensten. Ook moet het mogelijk zijn een bedrijf op te zetten als Europese besloten vennootschap, waardoor de ondernemer niet langer te maken heeft met uiteenlopende bedrijfsvormen in diverse landen. Ten slotte wil de EC met de Small Business Act de ondernemersgeest van jongeren stimuleren.

De Small Business Act maakt volgens José Barroso, voorzitter van de EC, het leven gemakkelijker voor de 23 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen in Europa en vermindert de bureaucratie. "Hierdoor kunnen ze floreren en zullen de beste daarvan de wereldtop bereiken." De Small Business Act is volgens hem een mijlpaal in de uitvoering van de Lissabonstrategie die groei en werkgelegenheid tot doel heeft. "Dit zal leiden tot een adequater reagerende overheid, minder te laat betaalde rekeningen, betere assistentie bij financiering, innovatie en scholing, een lager btw-tarief voor lokale diensten en betere toegang tot overheidsopdrachten."

Geen woorden maar daden
"Klinkt allemaal prachtig", zegt Giel Dubbeld, namens de afdeling EG-Liaison van SenterNovem adviseur voor het MKB. "Maar", vervolgt hij, " belangrijker voor het MKB is dat ze ook concrete resultaten zien. Dat ontbreekt een beetje." In Nederland gebeurt volgens hem al veel op het gebied van onderzoek en innovatie. "De WBSO en de innovatievouchers zijn verruimd en het innovatiekrediet wordt verbeterd. Dit staat echter in schril contrast met het tekort aan geld in de Europese MKB-maatregelen van KP7." MKB'ers met eigen onderzoek en ontwikkelcapaciteit doen in de thematische programma's van het Kaderprogramma goed mee.
Dubbeld: "Door de combinatie van een 75 procent funding van de EU met eventueel een belastingbijdrage uit de WBSO kunnen de financiën geen belemmering meer zijn voor deelname."