Ministerie van Buitenlandse Zaken

Snel gedetineerdenovereenkomst Nederland en Peru

16 jul 2008 | Nederland en Peru willen afspraken maken die ervoor kunnen zorgen dat Nederlanders in Peruaanse gevangenissen hun straf kunnen uitzitten in hun vaderland.

Dat kwam aan de orde tijdens overleg tussen minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en zijn Peruaanse collega García Belaunde.

In Peruaanse gevangenissen zijn 108 Nederlanders gedetineerd, vrijwel allemaal vanwege drugsdelicten. De omstandigheden in veel Zuid-Amerikaanse gevangenissen zijn vaak zeer moeilijk, gevaarlijk en ongezond.

García Belaunde gaf aan dat Peru sinds kort wetgeving heeft die het mogelijk maakt buitenlandse gedetineerden terug te sturen naar hun vaderland.

Verhagen reageerde verheugd: "Nederland wil graag met Peru op korte termijn nadere afspraken maken. Er lijken geen grote obstakels meer te bestaan."

De regering zet zich aktief in voor het sluiten van overeenkomsten die het mogelijk maken dat Nederlandse gedetineerden kunnen worden overgebracht om hier hun straf uit te zitten.

De Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken Garcìa Belaunde was in Nederland voor een tweedaags werkbezoek als onderdeel van een Europese reis. Naast Den Haag doet de Peruaanse minister onder meer Brussel aan.