IVN Nederland


RSS ivn.nl

Wandelen met gids door het Schuitwater

Ga je graag eens met een gids op stap: iemand die de omgeving goed kent en je daar boeiend over kan vertellen? IVN De Maasdorpen organiseert in 2008 elke maand op de eerste en derde woensdag een wandeling door het Schuitwater. Iedereen die graag in de natuur wandelt of die het Schuitwater wel eens wat beter wil leren kennen kan aansluiten. Als je vaker meewandelt zie je hoe de natuur zich aanpast aan weer en jaargetijde.

Het schuitwater
De kern van het Schuitwater wordt gevormd door een oude Maasgeul met open water, moerassige stukken, een plukje riet, moerasbos en vochtige graslanden. Hogerop liggen zandgronden bedekt met bossen, heidevelden, vennen en akkers. De weg van Melderslo naar Broekhuizen verdeelt de oude Maasgeul in tweeën: het Lottummer Schuitwater (nu een visvijver) en het Broekhuizerbroek.

Ooit stroomde de Maas langs deze plaats. In de loop der eeuwen, raakte de geul geïsoleerd. Er vestigden zich moerasplanten in en aan het stilstaand water en op de bodem vormde zich laagveen. Kortom de geul groeide dicht. In de 18e eeuw hebben bewoners van deze streek het veen gewonnen om als brandstof te gebruiken. Nu kennen we de oude Maasgeul weer als min of meer open water, waarin o.a. de bever zich goed thuis voelt.

16 juli 2008 14:00 - 16:00 uur
Plaats: Horst aan de Maas
Locatie/vertrekpunt: Parkeerplaats van Schuitwater Route met eigen vervoer: Horsterweg tusen Melderslo en Broekhuizen