Lijst Smolders Tilburg
Postbus 1037
5004BA Tilburg
www.lijstsmolders.nl

LIJST SMOLDERS TILBURG

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Tilburg

Betr.: Vragen ex. art. 47 Reglement van Orde 16 juli 2008

Kermis moet weer betaalbaar worden voor iedereen!!

Al jarenlang is de Tilburgse Kermis het grootste en fraaiste evenement van Tilburg. De gemeente Tilburg en de Lijst Smolders is er veel aangelegen om dit zo te houden. Toch hebben beide totaal verschillende reden waarom ze dit grootschalig evenement in de stad willen houden. De Lijst Smolders is van mening dat het om een geweldig evenement gaat waar eenieder tegen betaalbare prijzen vertier kan en moet kunnen maken. Het gemeentebestuur van Tilburg gebruikt het evenement echter om de eigen kas te spekken, jaarlijks 1,9 miljoen euro, om zo tekorten te dekken. De LST is van mening dat door het verpachtingsysteem van de gemeente Tilburg de pachtgelden voor de kermis/horeca-exploitanten zo hoog oplopen waardoor uiteindelijk de rit- consumptieprijzen ook de pan uitrijzen.
In andere steden in het land worden wel normale pachttarieven gehanteerd en spreken stadsbestuurders en exploitanten met elkaar wel een maximaal rittentarief af. Prachtige voorbeelden zijn de kermissen in Best en Weert.

Wij zijn van mening dat de gemeente Tilburg tijdens het jubileumjaar 2009 een nieuwe start moet maken met de verpachting van de kermis en vooraf maximum ritprijzen moet vastleggen per categorie zodat de exploitanten hiermee rekening kunnen houden met hun bieding. Na een positieve evaluatie zou e.e.a. doorgetrokken moeten worden naar de toekomst.

Een en ander noopt ons tot het stellen van onderstaande vraag :


1) Bent u bereid om een nieuw systeem in te voeren van open bieding met vastgestelde maximumritprijzen per categorie bij de verpachtingen van de staanplaatsen, wat zal leiden tot lagere en voor iedereen acceptabele ritprijzen zoals in de gemeente Best en Weert.

Hans Smolders , Peter van den Hoven, Harrie de Swart, Arjen Roos, Patrick van de Wijgert


---- --