Gemeente Graafstroom


Bibliobus blijft rijden

In Graafstroom, Liesveld en Zederik blijft de bibliobus rijden; ook na
1 januari 2009.

Per die datum zal Karmac Bibliotheek Service de bibliobusvoorziening voortzetten in opdracht van de gemeenten en de Stichting BibliotheekNetwerk ZHZo. Hiermee is de eerder aangekondigde opheffing van de bibliobushaltes van de baan.

Eerder dit jaar werd bekend dat ProBiblio, de Provinciale Service Organisatie voor Noord- en Zuid-Holland voornemens was de bibliobusvoorziening op te heffen. Reden hiervoor was de stopzetting van de provinciale subsidies op de bibliobus, waardoor ProBiblio zich genoodzaakt zag haar tarieven voor de bibliobus fors te verhogen. Deze verhoging kon niet door alle gemeenten in Noord- en Zuid-Holland worden opgebracht waardoor het voor ProBiblio niet meer verantwoord was een bibliobus te exploiteren en beëindiging van de bibliobusvoorziening onvermijdelijk leek.

Karmac Bibliotheek Service zal de dienstverlening gaan uitvoeren in opdracht van de organisatie die in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden het bibliotheekwerk verzorgt: BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Over de omvang van deze dienstverlening heeft deze organisatie afspraken gemaakt met de wethouders van Graafstroom, Liesveld en Zederik. Deze zijn bijzonder blij dat het bibliotheekwerk in de kleine kernen kan worden voortgezet en dat met name kinderen en de oudere inwoners toegang houden tot een collectie boeken, cds en dvds en tot de adviesdiensten van een bibliothecaris.

Karmac en BibliotheekNetwerk ZHZo zullen in nauw overleg de collectie en dienstverlening samen stellen. Activiteiten op het gebied van promotie en leesbevordering zullen gezamenlijk worden ondernomen, zodat bibliobus en bibliotheek elkaar versterken. BibliotheekNetwerk ZHZo en Karmac Bibliotheek Service hebben tevens afgesproken een onderzoekstraject te starten naar de mogelijkheden voor uitbreiding van het voorzieningenniveau in de bibliobussen ter ondersteuning van de kleine kernen in de regio. Door een zeer flexibele inrichting van de bibliobussen kunnen extra voorzieningen op zeer korte termijn worden toegevoegd. De bibliobussen zullen volledig worden voorzien van zelfbedieningsapparatuur met RFID.

Over Karmac Bibliotheek Service

Karmac Bibliotheek Service is onderdeel van de snelgroeiende KMM Groep, die er naar streeft bedrijven en organisaties te ontzorgen op een innovatieve en creatieve wijze.

Over Stichting BibliotheekNetwerk ZHZo

Deze nog jonge organisatie verzorgt met 16 vestigingen het bibliotheekwerk voor 275.000 inwoners van 13 gemeenten, gelegen in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de Drechtstreek en Midden-IJsselmonde.