Gevangenbewaarders hebben te vaak last van stress en agressie

Bij controles van de Arbeidsinspectie in gevangenissen en tbs-klinieken bleek dat 43 procent van de ondervraagde werknemers regelmatig of structureel last heeft van stress. De belangrijkste oorzaken zijn de hoeveelheid werk en ongewenste omgangsvormen. Een kwart van de werknemers heeft dagelijks of wekelijks te maken met uitdagen, jennen en beledigen. Een op de zes wordt dagelijks of wekelijks mondeling bedreigd of geïntimideerd.

Het gaat hier niet om representatieve cijfers. De Arbeidsinspectie bezocht 31 van de 79 gevangenissen, tbs-klinieken en detentie- en uitzetcentra die er in Nederland zijn. Er is gericht gecontroleerd bij inrichtingen die minder goed scoorden op een intern tevredenheidsonderzoek onder medewerkers. De agressie komt vooral van gedetineerden. Maar ook is sprake van intimidatie van bewaarders door leidinggevenden en collega's.

Veel geïnspecteerde instellingen doen nog te weinig om agressie, intimidatie en werkdruk te voorkomen. Het gaat om tweederde van de 23 bezochte gevangenissen en huizen van bewaring en vier van de vijf gecontroleerde tbs-klinieken. Daders worden niet of nauwelijks aangepakt. De Arbeidsinspectie noemt dit teleurstellend, aangezien werkgevers en werknemers in het arboconvenant afspraken hebben gemaakt om de onderlinge agressie en geweld te beteugelen.

De betrokken instellingen moeten meer maatregelen nemen tegen agressie, intimidatie en werkdruk. Zij moeten bijvoorbeeld consequent incidenten melden, daders aanpakken en de medewerkers hierover informeren. Ook is het nodig de heersende cultuur te doorbreken door een betere communicatie tussen leidinggevenden en medewerkers.

Bij de drie geïnspecteerde vestigingen van de Directie Bijzondere Voorzieningen, de detentie- en uitzetcentra voor onder meer bolletjesslikkers, zijn geen overtredingen gesignaleerd.

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid