Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland

P E R S B E R I C H T

Zwolle, woensdag 16 juli 2008

Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland

DRIE MANNEN AANGEHOUDEN VOOR FRAUDE, OPLICHTING EN WITWASSEN

De Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland (BR NON) heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad, dinsdag 10 juni een 25- en een 27-jarige man uit Den Bosch aangehouden op verdenking van hypotheekfraude, oplichting en witwassen van naar schatting enkele tonnen euro's. Woensdag 2 juli werd ook een andere 25-jarige man uit Den Bosch aangehouden voor valsheid in geschrifte en witwassen.

Op de woning (Rosmalen) van twee van de verdachten werd conservatoir beslag gelegd om het mogelijk wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen. Na verhoor werden alle verdachten heengezonden.

Verdenkingen

Tijdens doorzoekingen in november 2007, in het kader van een ander onderzoek naar georganiseerde winkelcriminaliteit*, kwamen financiële gegevens naar voren die de drie aangehouden mannen verdacht maakten van hypotheekfraude, oplichting en witwassen.


*In het onderzoek naar georganiseerde winkelcriminaliteit was de 27-jarige man geen verdachte, de twee 25-jarige verdachten wel.

Hypotheekfraude, witwassen en oplichting

In de onderzoeksperiode, van 2000 tot en met heden, hebben de verdachten voor vermoedelijk enkele tonnen voordeel behaald en witgewassen. Een aannemersbedrijf werd voor ¤ 20.000,- opgelicht. Met een valse legitimatie werden opdrachten verstrekt, maar niet betaald. Daarnaast werden met valse papieren twee hypothecaire leningen afgesloten (hypotheekfraude). Ook bestaat het vermoeden dat met crimineel verkregen geld een woning werd verbouwd (witwassen). Een strafrechtelijk financieel onderzoek is gestart om de exacte hoogte van de schade te bepalen.

Eerder onderzoek naar georganiseerde winkelcriminaliteit

Van september 2007 tot en met januari 2008 onderzocht de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland meer dan 100 winkeldiefstallen in het hele land. In dit onderzoek naar georganiseerde winkelcriminaliteit werden door zes verdachten in wisselende samenstelling stelselmatig en op grote schaal winkeldiefstallen gepleegd bij filialen van een bekende drogisterijketen. Men gebruikte daarbij geprepareerde tassen en gaprokken. Strafbare feiten van 2005 tot en met juni 2007 werden nader bekeken. In november en december 2007 werden zes verdachten aangehouden en werden doorzoekingen verricht in vier woningen en een opslagloods in de gemeente Den Bosch.

Alle verdachten zijn eind april 2008 veroordeeld voor straffen variërend van jeugddetentie en een taakstraf voor een minderjarige verdachte tot 26 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast moesten de verdachten ruim ¤ 27.000,- euro aan de drogisterijketen terugbetalen. 41 zaken werden bewezen verklaard.

In dit onderzoek heeft de BR NON samengewerkt met de politie van Rosmalen en Den Bosch.

a46488.gif


Noot voor de redactie (

Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland