Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 16-07-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL

TIEN PROCENT JONGEREN EET VOLDOENDE
FRUIT EN GROENTEN

Veruit de meeste jongeren houden zich niet aan de twee ons groenten en twee stuks fruit op een dag. Uit een onderzoek onder het Top-X jongerenpanel van EENVANDAAG blijkt dat maar tien procent van de 1700 deelnemers de aanbevolen hoeveelheid nuttigt. Driekwart zegt van zichzelf meer groenten en fruit te moeten eten.

Bemoeienis met eetgedrag
Jongeren willen graag wat hulp bij hun voedselkeuze. De helft stemt voor bemoeienis van de overheid met het eetgedrag. Een ruimte meerderheid pleit voor het Engelse stoplichtensysteem waarbij rode, oranje en groene stickers aangeven welke producten slecht, gemiddeld en goed zijn. Zo'n 60 denkt minder te snoepen als hij of zij fruit op school of werk zou krijgen.

Bescherming
Gratis fruit op de basisschool en 'gezondere' kantines zijn volgens driekwart effectieve maatregelen. Vooral de meiden willen tegen zichzelf in bescherming worden genomen: de helft (tegenover eenderde van de jongens) zou snoepgoed bij de kassa's van supermarkten graag verwijderd zien.

Geen vettaks
De vettaks, een belasting op vet eten, gaat driekwart van de jongeren echter te ver. De Top-X panelleden die aan het onderzoek hebben meegedaan - allemaal tussen de 12 en 24 jaar - geven aan redelijk gezond te eten: zij scoren gemiddeld een 6,7.

Voor meer informatie: www.top-x.nl.